A+ A A-

Pokrenut portal Fetve.ba - Respektabilna baza fetvi i odgovora fetvai-emina

12 03 2024 01 fetve ba

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenuo je web-portal Fetve.ba koji će na jednom mjestu objediniti sve fetve Vijeća muftija i odgovore fetvai-emina, do kojih svi zainteresovani mogu doći na jednostavan način.

Planirano je da spomenute fetve i odgovori budu prevedeni na engleski i njemački jezik, radi bosanskohercegovačke dijaspore, posebno druge i treće generacije koja slabije poznaje bosanski jezik. Njima bi se, također, mogli koristiti i svi drugi zainteresovani.

- Ovaj portal će biti respektabilna baza podataka fetvi i odgovora fetva-i emina kojih ima više od deset hiljada, ali i članaka i studija vezanih za fikh kojima bi mogli pristupiti studenti i istraživači. Većina materijala će biti na bosanskom jeziku, ali i na drugim svjetskim jezicima - rekao je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini fetvai-emin dr. Ahmed Purdić

S obzirom na to da će pri odgovaranju na pitanja biti uključen tim ljudi, ovo će biti prvi put u historiji Islamske zajednice da će biit angažovane osobe kojima je odgovaranje na pitanje džematlija posao, a shodno tome bi imali mogućnost da se brže odgovara na pitanja, čime bi i ovi odgovori bili zastupljeniji na internetu.

Portal će proširiti dosadašnji servis "Pitanja i odgovori" putem kojeg Islamska zajednica pruža pomoć vjernicima u rješavanju specifičnih dilema iz svakodnevnog vjerničkog i društvenog života.

12 03 2024 02 ahmed purdic

Purdić: Jedan vid poklona i podrške vjernicima u mjesecu ramazanu

- Cilj je da se ubrza i olakša proces postavljanja pitanja i dostavljanja odgovora vjernicima kako bi riješili svoje dileme. Također, na ovaj način doći će do formalne institucionalizacije ovog servisa Islamske zajednice te će servis dobiti jedan zvaničniji karakter u odnosu na postojeće stanje - rekao je dr. Purdić. 

Po uzoru na druge institucionalno organizovane zajednice muslimana u svijetu, Islamska zajednica će kroz projekat Fetve.ba posvetiti dodatnu pažnju ovom segmentu potreba vjerničke populacije na našim prostorima.

Pored toga, audizacijom i ekranizacijom odgovora, u kasnijoj fazi razvoja ove stranice, odgovori će biti dostupni vjernicima i na drugim medijskim platformama Islamske zajednice.

- S obzirom na činjenicu da u virtuelnom svijetu postoji veliki broj tumača šerijatskih propisa, te onih koji nude svoje odgovore na savremene vjerničke dileme, ovaj projekat za cilj ima da bude zvaničan, institucionalan odgovor Islamske zajednice na ovu pojavu, te da na potrebe vjernika odgovori u skladu s vremenom i okolnostima u kojem žive - kaže dr. Purdić.

Kako ističe, odabrano vrijeme za puštanje u rad ovog portala je mjesec ramazan, s namjerom da to bud jedan vid poklona i podrške našim vjernicima. To je period u kojem se postavlja najviše ptanja i bilježi najviše posjeta medijskim platformama Islamske zajednice. Zbog toga se tokom ramazana angažuje se višečlana komisija za odgovaranje na pitanja.

(Preporod.info)