A+ A A-

U Srebrenici potpisana Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa: Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft

  • 0101

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je u prisustvu visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, te predstavnika Islamske i Jevrejske zajednice u Bosni i Herecgovini upriličena akademija povodom obilježavanja 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović obraćajući se prisutnim istakao je da je povod okupljanja bolan, ali da ga obilježava namjera da se zajedničkom odlučnošću napravi korak ka boljoj budućnosti.

- Okupili smo se u danu u kojem obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Prisjećamo se šest miliona nedužno stradalih Jevreja i više miliona drugih žrtava fašističke i nacističke ideologije. Činimo to na mjestu gdje je čovječanstvo pola stoljeća nakon historijskog "nikad više" ponovo zakazalo i palo na ispitu odgovornosti - rekao je reisul-ulema.

Istakao je da u vremenu nezapamćenih stradanja u Svetoj zemlji ovaj susret i poziv na mir je ima poseban značaj.

- U danima nakon eskalacije nasilja u Izraelu i Palestini 7. oktobra ja i gospodin Finci smo sjeli i uputili zajedničku poruku osude nasilja i potrebe zaustavljanja vala terora i nasilja nad nevinim civilima. Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svom posljednjem zasjedanju usvojio Deklaraciju o miru u Svetoj zemlji i pravima palestinskog naroda u kojoj poziva sve međunarodne aktere, muslimanske lidere i vjerske autoritete svih religija da se rezolutno angažuju kako bi se zaustavila spirala nasilja u Svetoj zemlji i kako bi mir zavladao, ne samo između Palestine i Izraela, nego i među duhovnim sljedbenicima praoca poslanika monoteizma Ibrahima, a.s. - kazao je reisul-ulema.

Poručio je da ne postoji više istina o onome što se u prošlosti dešavalo, nego da je istina samo jedna.

- Postoje samo oni koji bi istinu sakrili i to su, nažalost, oni koji su spremni ponavljati ne samo greške iz prošlosti nego i zločine koji su vječna mrlja na savjesti čovječanstva - poručio je reisul-ulema.

Predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft je istakao da ovo nije vrijeme ni mjesto za politiku ili izražavanje različitih stavova ili mišljenja o današnjim globalnim događajima, te kazao je da je ovo obilježavanje mjesto i prilika za sjećanje.

- A ipak, danas je također vrijeme i ova komemoracija je također mjesto da se zajedno obavežemo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo spriječili ponavljanje horora kojih se danas sjećamo, i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo spriječili ili barem ublažili patnje nevinih - kazao je Rosensaft.

Uz osudu zločina počinjenih sa različitih strana i u ime različitih motiva, istakao je kako se ne smije ostati ravnodušan prema svim patnjama, niti zanemariti divljaštvo i bezobzirnost.

Poručio je da riječi same po sebi ne ubijaju, ali mržnja izražena riječima može rezultirati nasiljem, ubistvima, zločinima i genocidom.

- Ključni element u provođenju Holokausta, u provođenju genocida u Srebrenici, doista, u provođenju svakog genocida, bio je proces dehumanizacije drugih. Kada bilo koja grupa ljudi omalovažava drugu grupu prikazujući ih kao inferiornu sebi, kao životinje ili kao štetočine, proces dehumanizacije, demonizacije, je počeo. Na nama je, na svakome od nas, da insistiramo da je druga strana, čak i naš percipirani politički ili nacionalni suparnik, ljudsko biće stvoreno i postojeće u božanskom biću - istakao je Rosensaft.

U okviru protokola se obratio i Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine koji je se prisjetio zločina počinjenim nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, uz osvrt na pozitivne primjere sugrađana u Sarajevu.

Uspostavljajući vezu sa genocidom u Srebrenici, osvrnuo se na poruke i upozorenja na koja treba obratiti pažnju.

- Mislim da je Srebrenica bila tragedija svih nas u ovoj zemlji; tragedija Bošnjaka nad kojima je počinjeno, tragedija Srba koji su to počinili, ma kako to danas nazivali, te tragedija Hrvata i svih nas ostalih koji smo nijemo posmatrali - rekao je Finci.

Po završetku programa reisul-ulema i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen potpisali su Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu.

Riječ je o dokumentu "Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft" koji definiše alate za održavanje međureligijskih kontakata, lanaca komunikacije i veza u teškim vremenima globalnog, regionalnog i/ili lokalnih sukoba, a koji uključuju muslimansku i jevrejsku zajednicu.

O ovoj inicijativi su govorili i Christian Schmidt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i Johann Sattler, Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je rekao da su hitno potrebne autentične poruke mira i pomirenja, jer se "prečesto slušaju samo prazne riječi".

Dodao je da je ova inicjativa snažnija poruka od političkih priča, te da se nekada moramo vratiti korijenima, a to je ljudskost. 

Sattler je kazao da inicijativa predstavlja svjedočanstvo kakav uticaj imaju pojedinci koji rade za dobro i odbacuju loše, te je odao priznanje reisul-ulemi Kavazoviću i Jakobu Finciju koji su odigrali važne uloge u promociji međureligijskog dijaloga i razumijevanja u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)