A+ A A-

Muftija Dudić primio delegaciju Ambasade Palestine

 

U četvrtak 07.08.2014. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je tročlanu delegaciju Ambasade Palestine u Beogradu koju je predvodio otpravnik poslova Ambasade g-din Abdelrahim Halid. 

muft-dud-amb-palestina

            Nakon što im je muftija Dudić poželio iskrenu dobrodošlicu, gospodin Halid prenio je selame od ambasadora Palestine Muhameda Nabhana, koji se nalazi van zemlje, i palestinskog muftije Ali Huseina iz Jerusalima.

            Otpravnik poslova je podsjetio domaćina da je u jednomjesečnoj agresiji Izraela na Pojas Gaze ubijeno blizu 1.850 Palestinaca, od kojih su 30% djeca, tj. preko 550, uzrasta od 3 mjeseca do 16 godina, dok je oko 9.700 osoba ranjeno. U ovom genocidu pobijeno je skoro 70 kompletnih porodica. Takođe, potpuno je uništeno 12.000 kuća i zgrada tako da je 600.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, dok je porušeno 120 džamija.

            Muftija Dudić je palestinskog diplomatu upoznao sa aktivnostima koje je Islamska zajednica poduzela od početka agresije na Gazu, kao što su: mirne protestne šetnje u sandžačkim gradovima, zajednička hutba Reisu-l-uleme u Ramazanu te sedžada u svim džamijama za prikupljanje priloga muslimanima Gaze.

            Otpravnik poslova Palestine je na kraju susreta obećao da će obavijestiti palestinskog muftiju o ovom susretu te mu predložiti da predsjedniku Mešihata uputi zvaničan poziv da posjeti Palestinu, kada se za to stvore uslovi, ujedno se zahvalivši za sve što sandžački muslimani godinama čine za svoju braću u Gazi.

            U delegaciji Ambasade Palestine bili su i konzul Talal el Zik te službenik Ambasade Mahmud Abdel Naser, dok su delegaciju Islamske zajednice činili član Mešihata Hajro ef. Tutić i generalni sekretar Samir Škrijelj.

Informativna služba