A+ A A-

MIZ Modriča posjetili predstavnici Vakufske direkcije

Predstavnici Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović, pravnik boravili su 11.02.2014. godine u radnoj posjeti Medžlisu IZ Modriča.

U prvom dijelu radne posjete predstavnici Vakufske direkcije sastali su se sa predsjednikom medžlisa, glavnim imamom i članovima izvršnog odbora Medžlisa IZ Modriča.

Predsjednik Medžlisa Husein Serdar ukratko je informisao predstavnike Vakufske direkcije o stanju vakufa na ovom području, te o problematici sa kojom se susreću.

Medžlis IZ Modriča je jedan od aktivnijih medžlisa na području Republike Srpske. Do sada su obnovili kompletnu infrastrukturu i započeli sa novim infrastrukturalnim projektima koji su veoma značajni i koji zaslužuju svaki vid podrške.

Sa predstavnicima Medžlisa razgovaralo se o identifikaciji i uknjižbi vakufske imovine, implementaciji Zakona o premjeru i katastru, statusu mezarja u općini Modriča, te o aktualnim pitanjima sa kojima se povratnici svakodnevno susreću.

Nakon podne namaza, predstavnici Vakufske direkcije su održali sastanak sa mutevelijama i imamima svih džemata medžlisa IZ Modriča.

U uvodnim izlaganjima mutevelije i imami su iznijeli informacije o stanju džemata, povratnika, te o stanju imovine Bošnjaka na ovom području.

Povratnici na područje Modriče su izuzetno dobro organizirani, te su sa velikim zalaganjem uspjeli formirati preduslove za održivi povratak sa velikim brojem malih preduzeća koji su doprinijeli ukupnom poboljšanju uslova za život na ovim područjima.

Direktor Vakufske direkcije je istakao važnost vakufa i stavljanje u funkciju vakufske imovine. Podsjetio je da su vakufi uvijek bili u službi šire društvene zajednice, te je u tom kontekstu naglasio da nema razloga da to ne bude i sada, posebno kada se radi o održivom povratku.

Vakufska direkcija će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima posjete medžlisima a sve u cilju uvida u stanje vakufa i mogućnosti razvoja i unapređenja istih.

(www.vakuf.ba

  • 0101