A+ A A-

Pogledi muftije zeničkog u okviru Javne rasprave na Nacrt amandmana na Ustav IZ

U četvrtak 06. februara 2014. godine u Hotelu ''Zenica'' u Zenici održana je Javna rasprava o Nacrtu amandmana na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

003-jav-ras-am-mu-ze-02-2014-1

Raspravu o Nacrtu amandmana otvorio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, pozivajući prisutne da aktivno učestvuju u raspravi i predlože konkretne prijedloge i sugestije na ponuđeni Nacrt amandmana na Ustav IZ u BiH.

Šef Kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić i rukovodilac VP službe Rijaseta dr. Amir ef. Karić, u svojstvu predstavnika predlagača prezentirali su Nacrt amandmana, pozivajući prisutne da i u pisanoj formi dostave svoje prijedloge do 01. marta 2014. godine, do kada će trajati javna rasprava o Nacrtu amandmana.

003-jav-ras-am-mu-ze-02-2014-2

Nakon uvodnih obraćanja muftije zeničkog, šefa Kabineta reisu-l-uleme i rukovodioca VP službe Rijaseta, uslijedila je rasprava u kojoj su učestvovali: članovi Sabora IZ u BiH, Rijaseta IZ u BiH, glavni imami, predsjednici medžlisa i predstavnici obrazovnih institucija Islamske zajednice.

U okviru rasprave, između ostalog, izneseni su pogledi Muftije zeničkog:

  1. Da je Ustavna komisija odstupila od usvojene Platforme za promjenu Ustava IZ u BiH koju je usvojio Sabor Islamske zajednice u BiH.
  2. Ponuđeni amandmani na Ustav IZ u BiH nude asimetrična rješenja na srednjem nivou organizacije Islamske zajednice.
  3. Struktura budućeg Rijaseta ne odražava teritorijalnu zastupljenost i funkcionalnost Islamske zajednice.
  4. Da se kod određivanja broja sabornika sa određenog terena ima u vidu broj članova i pripadnika Islamske zajednice.
  5. Da u budućoj strukturi Rijaseta IZ budu sve muftije, predstavnici srednjeg i visokog obrazovanja, direktori uprava koje se u Nacrtu amandmana predlažu i dva člana iz reda istaknutih članova Islamske zajednice, koji nisu zaposleni u Islamskoj zajednici.
  6. Da se ne ograničavaju mandati muftije, a da kandidat za muftiju ne može biti mlađi od 40, niti stariji od 65 godina.
  7. Da se na nivou Muftijstva ne formiraju službe, jer je to pravljenje skupog administrativnog aparata.
  8. U cilju čuvanja jedinstva i funkcionalnosti Islamske zajednice, također, predloženo je da Islamska zajednica ima četiri krovne institucije: Reisu-l-ulemu, Vrhovni sabor, Rijaset i Fetvi-emina.