A+ A A-

Priprema Protokola o saradnji na realizaciji obnove Aladža džamije u Foči

U Sarajevu su se jučer, 04.02.2014. godine, sastali direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović i direktor Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj-TIKA, predstavništvo za BiH gosp. Zulkuf Oruč, a povod sastanka bilo je usaglašavanje konačne verzije Protokola o saradnji na realizaciji rekonstrukcije (ponovne izgradnje) Aladža džamije u Foči u BiH. Potpisnici ovog protokola bit će Islamska zajednica u BiH, Generalna direkcija vakufa Vlade Republike Turske, Vakufska direkcija Sarajevo i Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj - TIKA.

vd-prot-sar-tika-02-2014-1

Na održanom sastanku razmatrano je i dogovoreno da se u skorije vrijeme definiše pitanje mjesta potpisivanja predmetnog Protokola, tj. da li će se potpisivanje upriličiti u Sarajevu ili Ankari, zatim pitanje termina održavanja svečanosti postavljanja kamena temeljca za početak rekonstrukcije te medijskog praćenja dešavanja oko svečanosti postavljanja kamena temeljca i radova na rekonstrukciji Aladža džamije. Obje strane su dužne da se odrede spram postavljenih pitanja.

Vakufska direkcija IZ-e u BiH je sretna što je svojim zalaganjem i uspješnom saradnjom uspjela od Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske osigurati sredstava koja su neophodna za kompletnu rekonstrukciju-obnovu Aladža džamije u Foči. Nosioci projekta, pored Direkcije, su Rijaset IZ-e, Muftijstvo goraždansko, Medžlis IZ Foča,  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Projekat obnove je uradila firma “Delta-3 Infinitet Mostar“.