A+ A A-

Završena manifestacija „Želja za Resulom“

 

Kao što je u lijepoj atmosferi počela manifestacija „Želja za Resulom“ i 22. dana svojim programima krasila naš grad i naše džemate, tako je u petak 31.01.2014. godine u Bosanskom narodnom pozorištvu u Zenici upriličen i prigodan završni program ove manifestacije pod nazivom „Večer ilahija i kasida“.

zelja-za-resulom

 

Veliki broj posjetilaca koji je imao priliku da gleda pozornicu kao i nemali broj onih koji su ostali ispred pozorištva jer njegov kapacitet nije mogao primiti više posjetilaca, bili su oduševljeni programom koji su izveli polaznici osnovnih i srednjih škola sa područja Zenice, kao i Omladinski hor Zenice sa svojim solistima. Jedan od učesnika manifestacije koji je izazvao posebno oduševljenje publike bio je Latif Moćević, istaknuti bosanskohercegovački muzički umjetnik.

Sve prisutne na početku programa je poselamio glavni imama Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica zaželivši im da se ugodno i lijepo osjećaju slušajući i gledajući našu mladost i budućnost. U svom obračanju Glavni imam se također zahvalio svim učenicima, nastavnicima i profesorima za učešće na ovoj manifestaciji kao i onima koji su bili uključeni u organizaciju manifestacije.

Mali horovi osnovnih i srednjih škola predstavili su se svojim izvedbama ilahija, a Omladinski hor je sa svojim solistima izveo tri prelijepe ilahije. Inače u ovogodišnjoj manifestaciji bili su uključeni svi nastavnici i profesori islamske vjeronauke kao i veliki broj polaznika nastave islamske vjeronauke što je ovu manifestaciju posebno učinilo bogatom. Ova svečana prilika je iskorištena i za dodjelu priznanja najboljim autorima literarnih radova koji su se prijavili na konkurs Medžlisa „Poslanik u mom životu.“ 

Obzirom da je cilj manifestacije „Želja za Resulom“ bio da promovira vrijednosti Poslaničkog života i istakne veličinu Muhameda a.s. kroz niz programa taj cilj se ispunjavao. Jedan od najbitnijih promotora ovog cilja bio je i konkurs za odabir najboljih učeničkih radova na koji se prijavio impozantan broj osnovaca i srednjoškolaca koji su svojim radovima dokazali ljubav i želju za primjenom i promocijom Poslanikove veličine i vrijednosti u svojim životima. Najboljima koji su se prijavili na konkurs uručene su prigodne nagrade:

Likovni radovi (I, II i III RAZRED)

 

I mjesto           Faris Zilić I-1, OŠ ,,Meša Selimović'' Zenica

II mjesto          Čamdžić Sara III-1, OŠ,, Ahmed Muradbegović'', Stranjani

III mjesto         Dženita Mašović II, OŠ ,,Mak Dizdar'', Zenica

Muhammed, a.s., Moj uzor (IV, V i VI RAZRED)

 

I mjesto           Adnan Babić V-d, Osnovna škola,,Musa Ćazim Ćatić'', Zenica

II mjesto          Ćerim Sumejja IV-1, OŠ ,,Skender Kulenović'', Zenica

III mjesto         Amina Kavazović IV-3, OŠ ,,Meša Selomović'', Zenica

 

Muhammed, a.s., u mom životu (VII, VIII i IX RAZRED)

 

I mjesto           Sumeja Husejnović  VIII- 5, OŠ „Edhem Mulabdić“ ,Zenica

II mjesto          Bašić Adna VIII -1, OŠ „Meša Selimović“ ,Zenica

III mjesto         Merjem Adilović IX- 3, OŠ „ Skender Kulenović“, Zenica

 

Poslanikova,s.a.w.s., ličnost u očima mladih XXI stoljeća (SREDNJA ŠKOLA: I-IV RAZRED)

 

I mjesto           Emina Durmić IV-2, „Prva gimnazija“, Zenica

II mjesto          Beganović Edna, „Druga gimnazija“, Zenica

III mjesto         Faris Hazić, „Prva gimnazija u Zenici“, Zenica

Ova manifestacije jedna je od rijetkih koja je ujedinila naša srca i naše mislim ka najboljem biću koje je rođeno na ovome svijetu, Muhamedu s.a.v.s. i nadamo se da će uz Allahovu dž.š. pomoć i sljedeće godine ova manifestacija osvijetliti naše ulice i naša srca.

  • 11

Piše: Muhamed Bilčević

Foto: Benjamin Hazić