A+ A A-

Sisak: Večer najljepših osjećanja prema voljenom Poslaniku

Večer najljepših osjećanja prema voljenom Poslaniku, promocija ljepote, radosti, ponosa života u vrijednostima vjere, promocija vjeronauke kao sastavnog dijela odgoja naše djece, poruke djece i mladih svojim roditeljima, demonstracija znanja, truda i rada, promocija Islamske zajednice kao najvažnije institucije muslimana na ovim prostorima…u najkraćim rečenicama bi mogli opisati manifestaciju “Poslanik u mom srcu” održanu 30. siječnja 2014. g. u prostorijama Kazališta 21 kao prve javne manifestacije u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sisak povodom obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Pozornicom je prodefiliralo 70-ak  učenika iz sedam osnovnih i jedne srednje škole koji su pred punom dvoranom svojih roditelja ali i prijatelja Siščana, odaslali stihove, pjesme, svoje autorske radove, ilahije i kaside, kroz koje su iskazali ljubav prema Poslaniku ali i potvrdili ponos, čast, sreću i radost života u bogatstvu islamskog identiteta te pokazali da Islamska zajednica u Sisku ima buduće generacije koje će nastaviti ponosno nositi čast i ugled svoje vjere.

Pred početak programa učenici su podijelili slatkiš sa hadiskom porukom omotanom oko slatkiša, a potom projekcijom kratkog video-spota izjave ljudi o osobinama Poslanika kroz kampanju “Muhammed a.s.-osoba koju vrijedi upoznati” , a zatim je mevludski odlomak “Rođenje” Rešada Kadića interpretirala studentica Alisa Goražda uz pratnju instrumentala. Potom su se na pozornici pojavili  “Mektebski slavuji” koji su simpatičnim, piskavim glasićima u zboru učili “Dobro nam doš’o najveći sine” kao svojevrstan vid himne počasti Poslaniku, a njihova pojava, sinkronizirano i uvježbano učenje ove tradicionalne izvedbe pobudilo je velike simpatije i ovacije.

Dobrodošlicu na program “Poslanik u mom srcu” iskazao je voditeljski dvojac, Tarik i Sara, učenici 8. razreda koji su vodili i moderirali kompletan program te se pokazali kao izvrstan tandem. Intencija organizatora je bila da kompletan program od voditeljskog do sadržajnog dijela bude u ulogama djece i mladih bez učešća odraslih osim na samom kraju programa.

“Na tvom putu Poslaniče”, “Volim te volim Poslaniče moj”, “Mekteb”, samo su neki od naziva recitacija koje su ispunjene upečatljivim porukama, bilo je i autorskih recitacija poput recitacije “Džamija” Amre Hajdarević i “Poslanik” od Dine Kurbegovića koje su sami autori izveli.

Hor Omladinskog kluba Medžlisa počastio je prisutne ilahijama “Kad bi doš’o Resule” i “Fatimetu-z-Zehra”, a podsjetili smo se i naših starijih ilahija poput “Zašto suza u mom oku” koju je izvela učenica 2. razreda Blerona Muhadri.

Našu ljubav prema Poslaniku ispoljili smo na drugim jezicima poput Albine Morina koja je o Poslaniku recitirala na albanskom jeziku i Maira Bajramija na turskom jeziku.

Drugi dio programa bio je ispunjen osjećanjima mladih prema Poslaniku posebno kroz “Poslanikov ružičnjak” , čitanje odabranih hadisa o odgoju djece, a vrlo emotivna je bila točka 11-oro mladih “Zašto volim Muhammeda a.s.” kroz koju su istakli 11 razloga njihove ljubavi prema Poslaniku govoreći o njegovim životnim ulogama kao oca, supruga, djeda…

Na pozornici je održan i Školski sat gdje su učenici improvizirali izvođenje sata na kojem su propitali svoje znanje iz života Muhammeda a.s. pod stručnim vodstvom Aseme Kurtović koja je svojim kreativnim idejama osvježila naš program.

Svaki program ima i svoj završetak, a završetak našeg programa je bio u znaku proglašavanja najboljih literarnih radova nakon Natječaja za najbolji literarni rad “Poslanik u mom srcu” kroz pjesmu, stih ili tekst. Želja je bila potaknuti učenike da osjećanja, razmišljanja prema i o Poslaniku prenesu na papir. Svi su radovi imali nešto posebno, svoj pečat ali odabrani su radovi 5-oro učenika i to:

Prvo mjesto: MELISA KALENDER, 6. razred (pjesma o Poslaniku)

Drugo mjesto: ENA KURBEGOVIĆ, 2. razred (pjesma o Poslaniku)

Treće mjesto: MELANI TOMIĆ, 7. razred (tekst o Poslaniku)

Četvrto mjesto dijele: TANIJA HAFIZOVIĆ, 6. razred i SARA GROŠIĆ, 4. razred (pjesme o Poslaniku)

Nagrade najboljim autorima za radove o Poslaniku ispred Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj uručila je muallima Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica koja je po prvi put posjetila naš Medžlis u novom svojstvu vjersko-prosvjetne refrentice, a ispred Medžlisa prigodne darove uručio je predsjednik Medžlisa h. Abdurahman Harčević.

Potom se prisutnima obratila muallima Emina Mešić prenoseći selame uvaženog muftije i izrazivši svoje zadovoljstvo i ushićenje večerašnjim programa. Kroz svoje obraćanje muallima Mešić je uputila nekoliko nadahnutih poruka govoreći o važnosti poučavanja djece i islamskog odgoja.

 Kada Vam se u toku programa pojavljuju emocije zbog kojih Vam se plače, a potom i emocije zbog kojih Vam se smije, onda je to dokaz da je program uspio pohvalivši dobro uvježban Muallimski tim u Sisku, od kojih, kako sama kaže često uzima inspiraciju i kreativne ideje…Tko bi rekao da će se više od 1400 godina od rođenja poslanika Muhammeda a.s. u Sisku sa toliko ljubavi i osjećanja govoriti o njemu, zaključila je muallima Emina poželjevši mnogo uspjeha u daljnjem radu, a posebno u radu sa djecom i mladima. U njenom društvu bio je i suprug mr.sc.Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za da’wu i mladež koji je pohvalio cjelokupan program.

Tarik je potom pozvao “našeg efendiju”, kako reče, iako izvan protokola, da odjavi program završnom riječju. Alem ef. Crnkić je rekao kako je ponosan na svako dijete večeras i da njega i njegove suradnike najviše ispunjava rad sa djecom i mladima.

Posebno je sretan što smo djeci i mladima dali večeras glavne uloge, slijedeći našeg Poslanika koji je uvijek bio okružen mladošću čime nam je odaslao snažnu poruku. Zato i mi u Islamskoj zajednici želimo da naša djeca u Islamskoj zajednici prepoznaju najboljeg prijatelja i najbolji dom.

Nakon programa, organizirano je druženje za roditelje i njihovu djecu odnosno učenike u mjesnom domu Eugen Kvaternik koje je bilo zamišljeno kao prvo neformalno druženje roditelja, učenika sa muallimima.

VOLIMO TE VOLIMO, POSLANIČE NAŠ…

Zahvaljujući velikom trudu, ljubavi prema fotografiji i poštovanju prema nama, gospođa ANKICA MAGAČIĆ ovjekovječila je i vjerodostojno zabilježila svaku našu točku zbog čega joj ovim putem srdačno zahvaljujemo…

  • 0101