A+ A A-

Mevludske aktivnosti u Tuzli

Mjesec rebiu-l-evvela je mjesec u kojem muslimani širom svijeta na sebi svojstven način pokazuju svoju ljubav prema Poslaniku, Muhammedu a.s., njihovu privrženost onome što im je Muhammed a.s. preporučio da čine i slijede. Medžlis Islamske zajednice Tuzla nizom različitih aktivnosti ove godine je obilježio mjesec rebiu-l-evvel.  Jedan od aktivnosti programa obilježavanja  ovog mjeseca je i posjeta Domu penzionera Tuzla.

Naime, u utorak, 28. januara 2014. godine upriličena je posjeta delagacije Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, na čelu sa glavnim imamom, hafizom Ahmed ef. Huskanovićem,  Domu penzionera. Ovom prilikom je delegacija Medžlisa donirala pedeset novih naslova koji će obogatiti bibliotečki fond Doma penzionera.  Biblioteka Doma je obogaćena naslovima iz različitih oblasti, od vjerske literature pa do beletristike.

„Ova posjeta je u sklopu aktivnosti mevluda. Poslanik nas uči  brizi za sve generacije posebno za starije. Naša je misija pokazati svijetu kakav je bio Poslanik a.s. On je svjetlo koje mi svojim greškama često zaklanjamo od ljudi. Radimo na tome da omogućimo vidjeti Poslanikov život ispravno i u punom svjetlu a ova posjeta je jedan od načina da pokažemo.“ – kazao je ovom prilikom glavni imam Medžlisa Tuzla, hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Muhammed a.s. je kroz svoj životni vijek propagirao blag odnos, ljubaznost, milosti i poštovanja prema starijima. Propagirao je međusobnu brigu neovisno o životnoj dobi, spolu, boji kože ili vjeri.

Ovaj mjesec  je odlična prilika da se svi još jednom podsjetimo, ali i inspišemo sve druge oko nas, da su nam stari važni i da tako uvijek treba i ostati, da naša briga o njima ne smije i ne treba prestati, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ovim povodom.

Centralna mevludska svečanostu Čaršijskoj džamiji

U tuzlanskoj Čaršijkoj džamiji, 31. januara, iza jacija-namaza, je održana centralna mevludska svečanost za žene za područje Medžlisa Tuzla. Mevldu za žene završna je aktivnost cjelomjesečnog programa obilježavanj mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Organizator ove mevludske aktivnosti bila je Asocijacija žena MIZ Tuzla. Program koji je izveden ovom prilikom bio je prožet najljepšim stihovima iz mevluda, ilahijama i hadisima a na samom kraju prigodno predavanja o značaju mevluda u našim životima priredila je prof. Emina Hatunić, koja svoje znanje već godinama nesebično prenosi i na generacije Behram-begove medrese.

Prof. Hatunić je istaknula da je mevlud važan dio bošnjačkog identiteta te je naglasila da je raduje činjenica da smo se počeli vraćati tradiciji ženskih mevluda koji su prije bili mnogo češći. U svom izlaganju kazala je da su mevlud manifestacije sa kojih se širi milost, ljubav ali i iznova pokreće kolektivne valove ljubavi prema Poslaniku.

Program obiljžavanja mjeseca rebiu-l-evvela  na području Medžlisa Tuzla sadržao je niz različitih aktivnosti, predavanja, tribina, promocija knjiga, mevludskih svečanosti, druženja, posjeta; a svake godine program biva obogaćen novim i zanimljivim aktivnostima.

„Mevlud je dio naše tradicije, oduvijek je to bio a svečanosti ovog tipa nam daju priliku da ga zadržimo kao takvog i danas. Izvedba mevluda nam daje priliku da osjetimo prisustvo Poslanika u našim životima ali i da osjetimo njegovu važnost koja nam nikad ne smije biti upitna. „ – kazala je predsjednica Asocijacije žena, prof. Elmedina Osmić Brzović.

Muhammed a.s. kao najbolji  uzor svim muslimanima je neiscrpan izvor energije, želje i entuzijazma da se njegova ličnost i sve što je činio predstavi u najboljem i najljepšem svjetlu iz dana u dan, kako i navode da će i u nekim budućim aktivnostima ovog tipa činiti u Asocijaciji žena MIZ Tuzla.

Elmedina Osmić Brzović

  • 0101