A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio ministar odbrane BiH

Sarajevo, 30. januar 2014. godine - Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića danas je sa svojim saradnicima posjetio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić. U pratnji ministra Osmića bili su i brigadni general Senad Mašović, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse, Vojni muftija u MO BiH Ismail ef. Smajlović, Sekretar MO BiH dr. Muhamed Smajić, pomoćnik ministra za politiku i planove Ahmet H. Omerović i šef kabineta Ministra odbrane Mustafa Sinanović.

reis-del-mobih-01-2014-1

Ministar Osmić se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na prijemu pri čemu je iskoristio priliku i u razgovoru upoznao domaćina o aktivnostima koje se realiziraju i MO i OS BiH.

Na sastanku su razmijenjene informacije o stanju vjerskih prava i sloboda u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i o stepenu ostvarenosti istih u sistemu odbrane.

Tokom susreta istaknut je značaj ostvarenih reformi u sistemu odbrane i naglašena potreba za nastavkom istih sve do dostizanja traženih standarda koji bi Bosnu i Hercegovinu dodatno približili euro-atlanskim integracijama.

Reisu-l-ulema Kavazović se zahvalio ministru Osmiću na posjeti i naglasio da Islamska zajednica u BiH snažno podupire napore koje čini Ministarstvo odbrane da Bosna i Hercegovina što prije ispuni sve potrebne uslove i ubrza naš put prema NATO-u, što je od izuzetne važnosti za sve građane naše zemlje.

reis-del-mobih-01-2014-2

Posebno je naglašen doprinos koji Oružane snage BiH daju svojim učešćem u operacijama podrške miru, što dodatno obavezuje na nastavak reformi i dodatnu obuku i osposobljavanje pripadnika naših snaga.

Ministar odbrane BiH je na kraju razgovora još jednom zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na prijemu i obećao daljnje unaprijeđenje procesa ostvarivanja vjerskih prava i sloboda u MO i OS BiH, što je jedan od zahtjeva NATO-a u čemu je Ministarstvo odbrane ostvarilo značajan iskorak.