A+ A A-

Sa radom počelo Povjereništvo Medžlisa IZ Nevesinje

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić u petak, 24. januara 2014. godine, prije podne shodno odluci Rijaseta IZ u BiH  u prostorijama Medžlisa IZ Mostar uručio je rješenja novoimenovanim članovima Povjereništva Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje. Sastanku su prisustvovali rukovodeći ljudi Medžlisa Islamske zajednice Mostar u čijoj nadležnosti je provođena poslijeratna organizacija vjerskog života na području opštine Nevesinje.

001-pov-miz-nev-01-2014-1

Na sastanku su usaglašeni stavovi o dinamici primopredaje arhive koja se odnosi na Nevesinje te dogovoreni detalji prenosa nadležnosti sa Medžlisa IZ Mostar na Medžlis IZ Nevesinje.  Posebna tačka razgovora bili su projekti obnove Ljubovića džamije u Odžaku i Careve džamije u gradu Nevesinju. Predsjednik IO Medžlisa Mostar Ramiz Jelovac i glavni imam Salem ef. Dedović izrazili su punu spremnost i podršku u radu novoimenovanog Povjereništva MIZ Nevesinje te u tom smislu naglasili spremnost podrške dok se ne stvore normalni uvjeti za samostalan rad novoformiranog Medžisa.

Prioritetan zadatak Povjereništva Medžlisa IZ Nevesinje biće obnova administrativnog sjedišta i imamskog stana uz Carevu džamiju u ovom gradu. Podsjetimo Rijaseta IZ u BiH na sjednici održanoj u Sarajevu 30.12.2013.g. donio je odluku o imenovanju Povjereništva Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje i Medžlisa Islamske zajednice Bileća. U Povjereništvo Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje imenovani su u svojstvu predsjednika Šerif Kujan, Suad Jugo, Hamid Mutilović, Alija Omerika u svojstvu članova i po položaju nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)