A+ A A-

Vrijedan poklon Gazi Husrev-begovoj biblioteci

gazi-husrev-begova-bibliotekaU okviru međusobne dugogodišnje i plodonosne saradnje, Kulturni centar „Kralj Fahd“ u Sarajevu, na čelu s novim generalnim direktorom prof. dr. Halidom Ad-Damighom, poklonio je Gazi Husrev-begovoj biblioteci vrijednu zbirku od 2000 knjiga na arapskom jeziku. U zbirci se nalazi više od 300 djela iz islamskih nauka, jezika, književnosti, historije i drugih sličnih naučnih disciplina.

Osim posvećenosti edukaciji u različitim oblastima, te razvoju kulturne i naučne saradnje Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, Kulturni centar „Kralj Fahd“ obezbjeđuje slične institucije u našoj zemlji i odgovarajućom literaturom iz različitih naučnih oblasti. Rezultat ovakvih aktivnosti predstavlja i ova vrijedna donacija knjiga koja će pomoći Gazi Husrev-begovoj biblioteci u ostvarivanju njene kulturno-naučne misije koja traje skoro pet stoljeća.

Iskreno se zahvaljujemo Kulturnom centru „Kralj Fahd“ s nadom da će se naša dalja međusobna saradnja proširiti i produbiti u narednom periodu, s obzirom i na to da prostor u kome se sada Biblioteka nalazi, osigurava mnogo bolje uvjete za rad i najrazličitije kulturno-naučne aktivnosti - kazao je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafa Jahić.

Iste želje i nade u pogledu međusobne saradnje iskazao je i prof. dr. Halid Ad-Damigh, generalni direktor Kulturnog centra „Kralja Fahd“, prilikom uručenja navedene donacije.

(www.ghb.ba)