A+ A A-

Humanitarna akcija „Paketi dobročinstva i podrške“ Medžlisa IZ Maglaj

U četvrtak, 23.01.2014. godine, uspješno je realizirana i okončana akcija simboličnog naziva „Paketi dobročinstva i podrške“. Akciju je pokrenuo Medžlis Islamske zajednice Maglaj preko svojih imama, džematskih odbora i vrijednih džematlija, a trajala je oko tri sedmice. Namjera je bila da se za našu braću, povratnike na područje bratskog Medžlisa IZ Foča obezbijede porodični paketi prehrambenih artikala za svako domaćinstvo. Sadržaj paketa podrazumijeva sljedeće: 5kg brašna, 2l ulja, 1kg soli, 1 začin za jelo,  1kg sitnog šećera, 1kg kocke šećera, ½ kg kafe, jedno paklo čaja, 1kg riže, 3 pakla tjestenine (makarone+fidelini+špagete), 3 paketića supe, 1 komplet pribora za ličnu higijenu (kaladont + sapun + šampon) i 1 deterdžent za suđe.

hum-akc-mizmag-01-2014-1

Naše džematlije, čija humanost na djelu nikada nije bila upitna, obezbijedili su 408 paketa za svoju braću Fočake.

Delegaciju Medžlisa IZ Maglaj prilikom transporta i uručivanja paketa sačinjavali su h. Izudin ef. Kruško, glavni imam, Ismet ef. Burajić, koordinator akcije, te h. Atif ef. Dedukić.

Sa lica mjesta, tokom preuzimanja paketa, u radijski program uključivao se Izudin ef. Kruško. Radio-stanice koje su emitirale javljanje uživo su Radio Maglaj iz Maglaja i Radio Bir iz Sarajeva. Kompletnu akciju transporta, istovara i preuzimanja paketa brižno su pratile kamere Muslimanske televizije Igman iz Sarajeva.

Nakon hairli okončanog posla uslijedio je podne-namaz, uz zahvalu Allahu dž.š. što nam je omogućio da sve ovo prođe na najljepši način.

A zatim je delegaciju iz Maglaja, kao i kolege iz fočanskog medžlisa primio profesor Hamed ef. Efendić, muftija goraždanski. Delegacija iz Maglaja je sa goraždanskim muftijom obišla i razgledala izgradnju prekrasnog Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, te prelijepu Kajseri džamiju na obali Drine, a zatim se u kasnim popodnevnim satima uputila za Maglaj.

Realizaciju transporta pomogle su firme Bontex doo Maglaj, Neri doo Maglaj, te autoprevoznik Faruk Obralić, kao i vozač Senid Mehmedović, kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo.

Naša namjera kroz ovu akciju je dvojaka, a ona je sljedeća:

1. Da svojim skromnim djelom damo do znanja povratnicima u Foču, kao i drugim povratnicima u susjedni entitet, da nisu sami, da ima neko ko ih bratski voli i misli na njih, i da ima neko ko će ih bar ponekad obilaziti, koliko to budu mogućnosti dozvoljavale.

2. Da pokušamo biti podstrek i drugima koji imaju veliko srce i osjećaj za slabe i potrebne, a možda imaju i bolje materijalne mogućnosti od nas, da i sami pokreću slične akcije. Ili će naša ideja u njima samima inicirati neke nove ideje za pokretanje i boljih akcija od ove.

Zahvaljujemo se svim učesnicima u akciji; našim džematlijama, džematskim odborima i mutevelijama, vrijednim imamima, donatorima i sponzorima, osoblju medžlisa Maglaj na čelu sa Glavnim imamom i predsjednikom mr. Mirsadom Hasanićem, kao i kolegama iz medžlisa Foča, na čelu sa glavnim imamom Faruk ef. Džankićem  i predsjednikom Salem ef. Ćemom. Zahvaljujemo se, također, Hamed ef. Efendiću, muftiji goraždanskom, kao i medijima koji putem radija, televizije i internet-portala propagiraju humanost na djelu.

Allah vas nagradio svakim dobrom!

  • 0101

(www.medzlismaglaj.ba)