A+ A A-

Delegacija Mešihata IZ u Srbiji u posjeti Islamskoj zajednici Kosova

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom dr. Mevlud-ef. Dudićem boravila je 27.01.2014. god. u zvaničnoj posjeti Predsjedništvu Islamske zajednice Kosova u Prištini.

izus-pos-izkos-01-2014-1

U bratskom i prijatnom razgovoru muftije dr. Mevlud-ef. Dudića i muftije mr. Naim-ef. Trnave bilo je govora o stanju Islamske zajednice i položaju muslimana u Srbiji te saradnji između ove dvije islamske zajednice i unapređenju iste.

Muftija Trnava je podsjetio da i na Kosovu žive Bošnjaci te da je preko 40 bošnjačkih imama uposleno u Islamskoj zajednici Kosova.

Muftija Dudić je prenio selame reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića istakavši značaj Bošnjaka i Albanaca kao dva autohtona evropska naroda na čijem savezu će poraditi u toku svog mandata.

Predsjednik Dudić je dao intervju za Radio televiziju Kosova, program na bosanskom jeziku. Pored ostalih pitanja, posebno je bilo riječi o uvođenju viza za građane Bosne i Hercegovine koji žele posjetiti Kosovo, kao i mogućnosti izrade ličnih karata i na bosanskom jeziku.

Osim predsjednika Mešihata u delegaciji su bili i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji dr. Enes-ef. Svraka i član Mešihata Fahrudin-ef. Ćosović. Predsjednik Sabora iskoristio je ovaj susret da pozove muftiju Trnavu da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika Mešihata koja će biti upriličena u drugoj polovini februara ove godine.

Boravak u Islamskoj zajednici Kosova bila je prilika i za posjetu Alauddin medresi, čiji je svršenik i dr. Dudić, gdje je goste dočekao direktor Medrese Bahri-ef. Simnica koji ih je upoznao sa radom ove odgojno-obrazovne ustanove.

(www.islamskazajednica.org