A+ A A-

Islamska vjeronauka u javnim obrazovnim ustanovama u Njemačkoj

vjeronauka-u-skoli-0Oblast obrazovanja i nauke u SR Njemačkoj je u nadležnosti saveznih država. Stoga se procesi vezano za implementaciju islamske vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama razlikuju. U saveznoj državi Baden-Wuerttemberg turska muslimanska zajednica Ditib (Diyanet) pojačala aktvnosti ka sticanju statusa „religijske zajednice“ (Religionsgemeinschaft). Sa tim pravnim statusom Ditib bi stvorio uslove da ponudi vjeronauku u školama te njemačke pokrajine. Prema ranijim podatcima u ovoj njemačkoj pokrajini živi blizu 70.000 muslimanske djece.

Kako bi što prije ispunili pravne uslove da se uključe u ponudu islamske vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama na jugo-zapadu Njemačke, turska muslimanska zajednica Ditib u saveznoj državi Baden-Wuerttemberg aktivno radi na sticanju pravnog statusa „religijske zajednice“ (Religionsgemeinschaft). Predsjednik Ditib-a u ovoj saveznoj državi, Erdinc Altuntas, navodi da je taj pokrajinski ogranak Ditib-a u Njemačkoj krajem decembra prošle godine izvršio neophodne izmjene svog statuta. Sada slijedi kako navodi Altuntas standardizacija i usklađivanje statuta svih 160 Ditib-ovih džemata u ovoj saveznoj državi. Podnošenje odgovarajućeg zahtjeva Ditib u Baden-Wuerttembergu najavio je već u aprilu 2013.godine. Zahtjev i nacrt standardiziranih statuta kao i statut pokrajinskog ogranka će sada biti predati nadležnom ministarstvu obrazovanja u glavnom gradu Stuttgartu. Sličan zahtjev predao je i ogranak ove muslimanske zajednice u saveznoj državi Hessen.

Altuntas navodi kako je njihova namjera da „udare solidne pravne temelje na kojima kasnije mogu dalje kvalitetno raditi“. Sa novim statutima su po riječima Altuntasa povezane temeljite promjene. Unutar džemata se teži u svakodnevnom radu unaprijediti izravnjavanje položaja žena i muškaraca. Dodatno je za predstavnike ženske i omladinske asocijacije Ditib-a u džematskim odborima predviđena jača i značajnija uloga.

Sistematski razvoj i uspješno djelovanje Ditib-a u Njemačkoj treba posmatrati sa ponosom i nadom da će i naša zajednica u dogledno vrijeme osigurati neophodne pretpostavke da se uključi u ove procese i u istima da svoj doprinos.

Edin Atlagić

(www.igbd.org)