A+ A A-

Na FIN-u održana tribina „Stopama Miljenika s.a.v.s.“

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka organiziralo je javnu tribinu „Stopama Miljenika s.a.v.s.“ na kojoj se govorilo o raznim aspektima ličnosti Božjeg Miljenika Muhammeda s.a.v.s. Javna tribina je održana u petak, 10.01.2014. godine, pred punim amfiteatrom Fakulteta islamskih nauka, a među prisutnima su bili i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo zamjenik glavnog imama Malik-ef. Šljivo i pomoćnik Suljo-ef. Ćerimović. Javna tribina je trajala od 17:00 h do 19:30 h, uz pauzu za osvježenje u atriju Fakulteta islamskih nauka.

trib-fin-01-2014-1

Aktualnost Sunneta (prakse) Muhammeda a.s.  se ne umanjuje ni u jednom trenutku, iako je od njegovog života prošlo 14 stoljeća. On je uzor svakom muslimanu. Muhammed a.s. je uzor svakom muslimanu koji želi biti društveno aktivan, uzor svakom onome ko želi činiti dobro u svom društvu te uzor svakom muslimanu koji želi sprječavati zlo u svom društvu. Kao jedan od svojih važnih ciljeva, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka uvijek ističe promoviranje kvalitetnih studentica i studenata fakulteta.

Izlagači na javnoj tribini su bili prof. dr. Zuhdija Hasanović, voditelj katedre za hadis i siru na Fakultetu islamskih nauka, te šest studenata sa raznih godina i smjerova ovog Fakulteta. Prof. dr. Zuhdija Hasanović je pozdravio prisutne i izrazio im dobrodošlicu u ime katedre za hadis i siru na Fakultetu islamskih nauka (koja je svojom stručnošću pomogla studentima u izradi izlaganja) te je u svom obraćanju podsjetio na važnost Sunneta kao izvora islama.

trib-fin-01-2014-2

Izlagači, nakon prof. dr. Zuhdije Hasanovića, su u svojim izlaganjima govorili o raznim aspektima ličnosti Muhammeda s.a.v.s. Izlagači su bili:

  • Ibrahim Đozić, student 4. godine – „Muhammed a.s. u Kur'anu“;
  • Edina Mehuljić, studentica 3. godine - „Predaje o fizičkom liku i moralnim osobinama Muhammeda a.s.“;
  • Dženan Hasić, student 4. godine – „Odnos Muhammeda a.s. prema starijim osobama“;
  • Hadžera Bećoja, studentica 3. godine – „Odnos Muhammeda a.s. prema mladima“;
  • Ahmed Čolić, student 3. godine – „Odnos Muhammeda a.s. prema komšijama“; i
  • Sumejja Cikotić – Čolić, studentica 3. godine – „Odnos Muhammeda a.s. prema ženama“.

Izlaganja studenata po navedenim temama su popraćena s velikim interesovanjem te su kasniji komentari bili vrlo pozitivni. Mnogi su izrazili svoju želju da dođu i do video – materijala svih izlaganja.