A+ A A-

Rođenje najvećeg u povijesti ljudskog roda

muhammed-a.s.-levha-1O detaljima sadržanim u tradicionalnim mevludskim spjevovima

Kada je došlo vrijeme i trenutak za to, Kaba u Mekki je osvanula razdvojena na dva dijela.

Kurejšije su bile zapanjene i svako je tražio objašnjenje.

Iz plemena Benu Hašim su rekli: ‘’Ovo je zbog Abdullaha, sina Muttalibovog, zbog njegove smrti.’’

Iz plemena Benu Zuhejr su rekli: ‘’Ova sveta kuća se rascijepila jer je umro Wahb ibn Abdul Manaf, Aminin otac, jedan od najhrabrijih Kurejšija.’’

I Kaba je progovorila

I dok su bili zaokupljeni traženjem objašnjenja za ovaj iznenadni događaj, začuli su glas iz Kabe: ‘’O Kurejšije! Ova sveta kuća se nije razdvojila zbog nečije smrti, već radi rođenja koje je uzrok svjetla na nebu, radi Svjetla ovog svijeta, Slave koja će doći, sjajne svjetiljke Dženneta, Muhammeda ibn Abdullaha a.s.w.s..

On treba postati veliki Poslanik, on će očistiti ovu svetu kuću od grozota i idola koji skrnave Moju svetost, i on će učiniti da opet budem čista i netaknuta sa svjetlom istinske vjere; Ja ću postati Kibla njegovog ummeta i mjesto na čijim će temeljima oni obavljati godišnje hodočašće. Znajte da je to radi časti ovog dugo očekivanog događaja, i zato se ovo zdanje raspolovilo.’’

Te noći kada je Muhammed a.s.w.s. rođen, Allah Svemoćni, Uzvišen neka je On, naredio je melecima da otvore širom svoje kapije Nebesa i Dženneta; tog je dana Sunce zasjalo jačim sjajem i cijeli je svijet bio radostan.

Abdullah ibn Salam je rekao:

‘’Te noći kada je Poslanik a.s.w.s. bio rođen, ja sam sjedio sa jednim učenim jevrejom. On je podigao glavu prema Nebu i rekao mi: ‘O Ibn Selame, baš ove noći se u Mekki rodio Poslanik Muhammed ibn Abdullah a.s.w.s. i on će osvijetliti ovaj svijet.’

Rekoh mu: ’Šta znače te tvoje riječi, otkud znaš takve stvari?’

On mi odgovori: ’Gledam nebo, vidim takvo svjetlo kakvo nije viđeno od postanka svijeta. Eto kako ja to znam.’

Onda uđoh u mračnu sobu, i vidjeh 70 svijeća kako gore u njoj; to je bilo sjajno svjetlo. Znao sam da se neke neobične stvari dešavaju. Kada sam došao u Mekku, upitah za tu noć i otkrih da mi je jevrejski učenjak rekao Istinu; to je zaista bila noć u kojoj je rođen Resulullah a.s.w.s.”

Šta nam Poslanikova majka prenosi

Poslanikova majka Amina prenosi: ‘’Kad je došlo vrijeme poroda, niko nije bio sa mnom, Abdul Muttalib je otišao da tavafi oko Kabe. Bila sam sama u kući. Iznenada sam čula strašan zvuk i osjetila veliki strah. Tada mi dođe bijela ptica na grudi i moj strah nestade. Postadoh mirna i ni traga boli ni tjeskobe nije ostalo. Zatim mi je data posuda bijelog šerbeta i kada sam je popila, moje se srce ispunilo mirom, zadovoljstvom i svjetlom. Poslije ovoga mi je dolazilo dosta visokih žena, visokih i lijepih kao čempres, zapanjujuće ljepote. Shvatila sam da su to kćeri Abdul Menafa. Došle su i sjele oko mene u krug. Kako sam bila jako iznenađena, upitala sam kako su došle i kako su znale za moje stanje i ko ih je obavjestio. I dok sam sebi postavljala ta pitanja u svom srcu, jedna od njih progovori i reče: ‘Ja sam Hawa, žena Poslanika Adema’, a druga reče: ‘Ja sam Sara, žena Poslanika Ibrahima.’. Zatim sljedeća reče: ‘Ja sam Asija, žena Faraona.’ A sljedeća reče: ‘Ja sam Merjem, kćerka Imranova, majka Isaa’. Ostale su predstavljene kao hurije Džennetske, i sve su došle da uvedu Poslanika a.s.w.s. u ovaj dunjalučki život i da mu požele dobrodošlicu. Zvukovi su postajali sve jači i strašniji. Iznenada sam osjetila bijelu zavjesu koja je povučena sa nebesa na zemlju da bih bila prekrivena za oči Džina. Zatim je bilo jato ptica sa kljunovima poput zelenih smaragda i rubinski crvenih krila. One su poletjele dolje i lepršale su oko mene tako blizu da sam mogla osjetiti udaranja njihovih krila na svojoj koži. Letjele su ukrug kao da tavafe.

Svemogući Gospodar je onda sklonio prekrivač sa mojih očiju tako da sam sagledala čitav svijet od Istoka ka Zapadu. Tri zastave koje sam vidjela su donesene sa Nebesa, jedna je zabodena u zemlju na Istoku, jedna na Zapadu i jedna povrh Kabe. U Nebesima koja su bila otvorena za moje oči, vidjeh ljude ukrašene zlatom i draguljima koji su prisustvovali rođenju blagoslovljenog djeteta. Nisam osjetila ni patnju ni bol. Zatim pogledah ponovo i vidjeh da je dijete rođeno obrezano i da je njegova pupčana vrpca bila prekinuta, umotan u komad bijele svile. Dodirnuo je tlo blagoslovljenom glavom, podigao svoj prst na desnoj ruci, učinio poniznu molitvu Uzvišenom i rekao: ‘’Ešhedu en la ilahe illallah, ve inni resulullah, Allahu ekber kebira, welhamdulillhi kesira, we subhanallahi bukreten ve asila. Allahumme, ummeti, ummeti…’’

Šest znakova

Evo predaje od Safije, kćerke Abdul Muttalibove. “U vrijeme rođenja Poslanika a.s.w.s. vidjela sam sjajno svjetlo kako se pojavilo. Tokom noći sam vidjela šest znakova. Prvi je bio kad je rođeno blagoslovljeno dijete. On je sageo svoju glavu i učinio sedždu. Drugi, kada je podigao svoju blagoslovljenu glavu i progovorio jasno i razgovjetno ove riječi: ’La ilahe illallah, inni Resulullah’. Treći, kada se veliko svjetlo pojavilo. Četvrti, kada sam htjela da operem dijete, čuh glas: ‘O Safija, ne muči se, mi smo ga već oprali i očistili.’ Peti znak je bio taj da je rođen obrezan sa pupčanom vrpcom već podrezanom. Šesti znak je bio kada sam potražila nešto da umotam dijete, primjetih na njegovim leđima znak, pa se približih da pogledam i ugledah riječi: La ilahe illallah. Muhammed Resulullah.” Safija je još rekla: ‘’Kada je učinio sedždu, rekao je neke riječi tiho. Sagnula sam se i prislonila svoje uši do njegovih usta i čula šta govori. Čula sam: ‘Moj Ummet, Ummetii’…”

Predahnimo sada nakratko da osmotrimo ovaj momenat: Ovaj časni Poslanik nemjerljive deredže i najviših počasti je molio svog Gospodara od prvog trenutka rođenja, molio je za nas, za svoj ummet, dok smo mi, u strašnoj potrebi na ovom svijetu, u gafletu, u zaboravu i nemaru.

Mi napuštamo taj primjer časnog Sunneta i nemarni smo u pogledu Šerijata koji imamo privilegiju da poznajemo. Dan i noć smo neosjetljivi za  donošenje salavata, ophrvani svojom nebrigom. Kako onda možemo biti vrijedni Poslanikovog šefa’ata i zagovaranja?

Neka Allah popravi naše stanje i podari nam uspjeh i spas porad Miljenika i Odabranika među svim Božijim Poslanicima! Amin!

Senad Agić