A+ A A-

U Zenici održana tribina ''Tri pojma: Bog, dž.š., Muhammed, a.s., Bosna''

U organizaciji Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a u okviru mjeseca Allahovog Poslanika Muhammeda, a. s. i manifestacije ''Želja za Resulom'', u petak 10. januara 2014. godine, u Velikoj Sali Općine Zenica, održana je tribina na temu: ''Tri pojma: Bog, dž. š., Muhammed, a. s., Bosna''. Predavač na tribini bio je profesor Mehmedalija Hadžić.

trib-zen-01-2014-1

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, moderator Edin Kavazović selamio je sve prisutne, zahvalio im se na odzivu, a posebna dobrodošlica iskazana je muftiji zeničkom mr. Ejub ef. Dautoviću, glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkici i glavnom uredniku ''Preporoda'' Mehi ef. Šljivi.

U veoma zanimljivom predavanju na temu ''Tri pojma: Bog, dž. š., Muhammed, a. s., Bosna'' profesor Mehmedalija Hadžić, između ostaloga, istakao je: ''Ništa od realnosti bosanskih muslimana u psihološkom, sociološkom, politološkom ili kulturološkom smislu nije moguće odgovoriti bez tri pojma.  To su: vjera u Boga (vlastita samobitnost), svjedočenje poslanstva  posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda, mir s njim (vjerska posebnost) i neodvojivost njihove egzistencije od Bosne (bosanska državnost). Kad se oduzme bilo šta od toga troga, njihova su historija, sadašnjost i budućnost nemogući. Jasno je da su nemogući, ali cijela bosanska muslimanska intelektualna historija jeste stalno bježanje od odgovora na ta pitanja. To je tako, jer nikada nije nađen način uskladivosti društvenog, kulturnog i političkog cilja tog naroda s njihovim gornjim svjedočenjem.

trib-zen-01-2014-2

Da bi iz sadašnje svekolike razorenosti, kojoj je osnova razorenost koja traje stoljećima, izašli, bosanski muslimani moraju se osloboditi svake stranosti u sebi. Oni nisu došli niotkud u svoj jezik, niti u svoju zemlju, niti u svoju kulturu. Početak tog njihovog izlaska, je u promjeni njihovog sadašnjeg mentaliteta. Oni moraju postati svjesni toga što jesu. Iz te promjene će proisteći novo osjećanje, nadahnuće i znanje koji će ih voditi prema rješenjima izazova s kojima se suočavaju.''