A+ A A-

U Sarajevu održana izložba „Udžbenici mektebske nastave“

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu jučer (07.01) je održana tribina i otvorena izložba pod nazivom „Udžbenici mektebske nastave“, a u organizaciji MIZ Sarajevo u okviru tradicionalne Manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah!“ . Na samom početku odlomak iz Časnog Kur'ana proučio je Salih ef. Meštrovac.

izl-udz-mek-sar-01-2014-0

Tribini su prisustvovali sarajevski imami, muallime, i drugi gosti, dok su predavači bili dekan FIN-a u Sarajevu dr. Ismet Bušatlić, saradnik u VPS Rijaseta prof. Ibrahim Begović i hadži hafiz Ismet ef. Spahić. Uvodničar je bio glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji je ujedno i najveći krivac za ovu, ali i prethodne izložbe. Glavni imam se obratio uputivši riječi dobrodošlice svim predavačima i posjetiocima. „Ovim aktivnostima želimo ukazati na značaj mekteba i mektebske nastave, jer cilj mektebske nastave je izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, izvršavanje vjerskih odredbi i doživljavanje islama kao sistema i načina života“ - kazao je Dautović.

S obzirom da su mektebi najstarije odgojno-obrazovne ustanove, kako kaže Dautović, na to se nije uvijek gledalo blagonaklono. Mektebi su prolazili kroz nekoliko historijskih faza, nekada su osporavani i zatvarani, u vrijeme Austrougarske monarhije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, te u vrijeme komunizma, „…ali su na kraju preživjeli sve ratove i sisteme“. „U vrijeme kada su mektebi zatvarani, kada nije bilo mektebske, udžbeničke literature, tadašnji su alimi i imami prepisivali sufare, ilmihale i tedžvide na arebici „ – rekao je Dautović.

Dr. Bušatlić je iznio podatak da je Prvi mekteb otvoren 1477.godine, što znači da je, kako kaže, vremenski raspon dovoljno dug da danas o mektebu i mektebskim udžbenicima ozbiljno govorimo. „Svako vrijeme traži novi pristup i novu dozu u razumijevanju mladih, a prema tome bi trebalo prilagoditi mektebsku literaturu i udžbenike. Tu dinamiku nije jednostavno pratiti, a mi ćemo pokušati da idemo ukorak s vremenom“ – istakao je dr. Bušatlić. On je naglasio da nije bilo jednostavno pisati udžbenike za polaznike vjerske nastave u vremenu islamskog društva kakvo je bilo osmansko carstvo, ili kakvo je bilo Austrougarsko društvo na čelu sa katoličkom monarhijom ili pak u vremenu između dva svjetska rata kada ovim prostorima dominiraju oni koji su pravoslavnog vjerskog opredjeljenja, a niti u vremenu koje je imalo ateistički predznak, vrijeme komunizma. „ Kroz sva ta vremena prošao je mektebski udžbenik i mi danas, a za naše sutra, trebamo odgovoriti na pravi način, udžbenicima koji su adekvatniji, iako oni to danas jesu, ali nas obavezuje na dalje istraživanje jer svako vrijeme traži metodologiju, način prenošenja znanja. Danas, u svijetu modernih tehnologija, printani udžbenici možda nisu prava stvar, ali mi ćemo tražiti pravi način - poručio je dekan FIN-a prof.dr. Ismet Bušatlić.

Također i prof. Begović je poručio da u Rijasetu nastoje, kroz poštivanje pedagoških standarda, da djeci pruže savremeniji pristup učenja prilagođen potrebama, mogućnostima, uzrastu, interesovanju učenika, te je mišljenja „da smo napravili jedan važan korak u poboljšanju educiranja i rada u mektebima. Sadašnji udžbenici nude velike mogućnosti rada sa djecom, ali trebamo raditi na redizajniranju, iako u sadržaju ne treba intervenirati, ali u njegovoj interpretaciji, likovnoj obradi ilmihala, trebamo raditi „ – rekao je Begović.

izl-udz-mek-sar-01-2014-1

Posebno je bilo zanimljivo izlaganje hadži hafiza Ismeta ef. Spahića, koji je govorio o vremenu kada je on radio u mektebu, kada nimalo nije bilo jednostavno biti muallim, nego naprotiv, čak je bilo i opasano, poručivši da „dok djeca idu u mektebe i dok je ezana, biće i Sarajeva!“. Hafiz Spahić je poručio da je zanimanje muallima i učitelja najčasnije zanimanje, jer je i Poslanik a.s. poslan kao učitelj.

Ovu tribinu, rukovodstvo MIZ Sarajevo je iskoristilo da oda priznanje trojici imama u penziji koji su svojim dugogodišnjim imamskim te hatibsko – muallimskim radom ostavili dubok trag u mjestima gdje su službovali te u MIZ Sarajevo. Odlukom MIZ Sarajevo ove godine priznanja i skromna novčana pomoć uručena je imamima Kasim ef. Hodžiću, Duran ef. Bandiću i Hidajet ef. Hujiću.

U auli medrese izloženo je oko 80 primjeraka mektebskih udžbenika, ilmilaha, sufara, tedžvida, kao i najstarijih rukopisa, kao što je ilmihal za djecu „Tuhfetu-s-sibjan ve-l-ihvan fi kavadi-l-iman“ (Dar djeci i prijateljima o principima vjerovanja) autora Abdullaha Sofića pisan 1908.godine, te prvi štampani ilmihal „Prvi ilmihal za prvi razred mektebi ibtidaije u BiH” koji je štampala Islamska diončka štamparija, Sarajevo, 1928.godine. Izložbu je otvorio muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić, koji je poručio „ …da je ponosan što pripada ovoj generaciji, koja vodi računa o mektebu, i mektebskim udžbenicima!“

Riječ mekteb označava mjesto gdje se uči pisati, a u bh. tradiciji mekteb je mjesto gdje se uči o ljepotama i vrijednostima islama, tradicije i kulture. Izložbu „Udžbenici mektebske nastave“ moguće je posjetiti svakim danom u auli Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu od 10 – 19 sati!

Edin Spahić

(www.medzlis-sa.ba)