A+ A A-

Podrška roditeljima djece iz Konjević Polja za prava ispred OHR-a stigla i iz Bugojna

Roditelje iz Konjević-Polja su jučer (13.11) posjetili u šatorskom naselju ispred OHR-a Bugojanci: načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bugojno glavni imam Vehid ef. Arnaut,  imam u Sultan Ahmedovoj džamiji hfz. Elvir ef. Duranović, vijećnik u Općinskom vijeću Bugojno i direktor Prve osnovne škole Bugojno Samir Šečić, sa prosvjetnim radnicima škole Muhamed Basara, Ahmet Ljubunčić, Merima Jašarević i Adnana Duraković, delegaciju iz Bugojna činila je i   grupa od 30 tak učenika Prve osnovne škole Bugojno koji su obišli improvizirano šatorsko naselje i uručili im skromnu pomoć.

miz-bug-pod-konj-po-ohr-11-2013-1

Roditelji Konjević Polja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu traže već duže od mjesec dana da njihova djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta u OŠ "Petar Kočić", ponovili su da ne odustaju od zahtjeva da se njihovoj djeci u školama omogući učenje na bosanskom jeziku te će do daljnjeg nastaviti protest.

- Došli smo ispred prosvjetnih radnika Prve osnovne škole Bugojno sa djecom da kažemo roditeljima djece iz Konjević polja da ih podržavamo u njihovim zahtjevima, pratimo razvoj dešavanja, nećemo stati na ovome, pokušat ćemo u svojima sredinama animirati i druge. Maternji je jezik je ono što niko ne može osporiti, bosanski jezik uvoditi u van nastavne aktivnosti je izvan svake razumne opcije. To nije dobro, to je nešto što je naše, što nam ne može niko osporiti, podrazumijeva nastavak diskriminacije, nastavak je onog što je loše. Van nastavna aktivnost je aktivnost pored redovne nastave, da nije žalosno bilo bi smiješno. Doveli smo i našu djecu iz Bugojna da pokažemo da su sva djeca jednaka, nije uredu da jedni imaju pravo na obrazovanje, a drugi da nemaju, u istoj smo državi, neko napokon mora ozbiljno prihvatiti ovaj problem i krenuti ga rješavati. Pozivam sve direktore, svih škola, osnovnih i srednjih, da ako ne na bolji način, makar na isti, istom gestom pokažu da mislimo na ove ljude, da smo zajedno sa njima, i da ćemo svi zajedno pokušati riješiti problem, rekao je Samir Šečić, direktor Prve osnovne škole Bugojno i vijećnik u Općinskom vijeću Bugojno.

- Svojom vjerničkom, ali i patriotskom obavezom shvatio sam današnju posjetu, herojima naše sive svakodnevnice. Osjetio sam se postiđenim zbog činjenice da ne mogu pomoći ljudima koji ne traže ništa više od pravde i zakona u zemlji za koju su se borili i  budućnost za djecu koju vole. Danas sam vratio slike iz '92, šatori, kiša, izbjeglice, kampovi, djeca i roditelji, a mislio sam da je sve to iza nas. Bila je ovo još jedna lekcija o domovini, o dobrim i lošim ljudima, o hrabrosti pred nepravdom, o nama i onome što jesmo i gdje jesmo... I obećao sam sebi, kad se vrate u Konjević Polje, uđu u svoju školu i ostvare svoj cilj, ponovno ću ih posjetiti. Neka im se, a i nama, Allah Milostivi smiluje, rekao je Vehid ef. Arnaut, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

- Došao sam dati podršku jer sam čovjek iz prosvjete. Ako je ovo politički slučaj, onda moramo biti otvoreni prema ljudima i kazati istinu u oči. Naša djeca, djeca svih nacionalnosti imaju pravo na obrazovanje i školovanje. Suosjećam se sa ovom djecom, želim na neki način da pomognem, da podržim roditelje i sve ljude koji žele da imamo svi isto zakonsko pravo na obrazovanje, i da ispoštujem zaključak od Općinskog vijeća, rekao je Hasan Ajkunić, načelnik Bugojna.

- Zagazili smo u drugi mjesec, kad je cilj u pitanju, nema vremena ni nevremena da nas može pokolebati, sve što je veće nevrijeme mi smo sve stabilniji i sigurniji da oni za šta se borimo da našoj djeci obezbijedimo sve što je trebala država i državne institucije, da mi to ne tražimo. Mi smo došli, mi ostajemo ovdje da ispune normalne uslove što ima svaka škola, kazao je predstavnik roditelja Senad Muminović.

- Hvala Bugojancima što ukazuju da nismo sami, nadamo se što skorijem rješenju za ovaj problem da bi djeca što prije pošla u školu. Hvala svima koji su smogli hrabrosti peticijom OHR-u jasno i nedvosmisleno ukazali da se krše prava naše djece kojima nije obezbijeđen ni minimum dostojanstva, kazao je predstavnik roditelja Muhizin Omerović.

- Zahvaljujemo se Bugojancima na dolasku i na samoj podršci od samog početka naše borbe, kazao je Vehid Dedić, jedan od članova Vijeća roditelja.

Cijeli kolektiv prosvjetnih radnika Prve osnovne škole Bugojno, roditelji, građani i načelnik Bugojna, članovi Medžlisa Islamske zajednice  pod sloganom „Ne diskriminaciji - podrška zahtjeva djece Konjević-Polja"  potpisali su peticiju koja je predana na protokol  OHR-a i biti će uručena Inzku.

Djeca Prve osnovne škole Bugojno su za svu djecu i roditelje osigurali skromni ručak, počastili sa darovima u vidu voća, povrća, slatkiša i raznih drugih namirnica, družili se u šatorima, te ih podržali u njihovim zahtjevima.

  • 0101

(www.bug.ba)