A+ A A-

Sabor Islamske zajednice u Srbiji imenovao muftije

Na radno-svečanom zasjedanju, održanom 30.10.2013. god. u Novom Pazaru, u povodu 20 godina od osnivanja sandžačkog Mešihata, Sabor Islamske zajednice u Srbiji je na prijedlog Mešihata donio odluku o imenovanju muftija za naredni četvorogodišnji period.

sjed-sab-mesihat-izus-10-2013-2

Za muftiju sandžačkog imenovan je dosadašnji muftija Muamer ef. Zukorlić, za muftiju preševskog Fikret ef. Limani, a za muftiju beogradsko-novosadskog dr. Mevlud ef. Dudić. Ova odluka je usvojena jednoglasno uz ocjenu da će doprinijeti stabilizaciji i razvoju Islamske zajednice u narednom periodu.

U povodu dvije decenije od osnivanja sandžačkog Mešihata, predsjednik Mešihata, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić podnio je ekspoze u kome je iznio ocjenu dosadašnjeg rada organa i ustanova Islamske zajednice i predstavio osnovne odrednice daljeg razvoja. U svom obraćanju muftija Zukorlić je istakao da su sloboda vjere i autonomnost Islamske zajednice temeljne vjerske vrijednosti i ustavna obaveza svih nosilaca odgovornosti i pripadnika Islamske zajednice. „Ove vrijednosti nipošto i ničim ne smiju biti ugrožene“, naglasio je muftija Zukorlić.

Govoreći o jedinstvu, muftija Zukorlić je podvukao da je ova vrijednost utemeljena na suštinskom učenju islama sa nespornim značenjem kako u obredoslovnom, tako i u društvenom smislu.

sjed-sab-mesihat-izus-10-2013-1

„Važno je jedinstvo Islamske zajednice, kao i jedinstvo muslimana Balkana, Evrope i Umeta. Zato Mešihat neće posustati na putu borbe za vraćanje nasilno oduzetog institucionalnog jedinstva Islamske zajednice. Isto tako Mešihat će se dosljedno zalagati za uspostavu evropskog muftije“, zaključeno je na današnjem zasjedanju.

Na zasjedanju Sabora se obratio izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Tom prilikom čestitao je muftijama na imenovanju, uputio čestitke povodom jubileja i izrazio punu podršku aktivnostima u Sandžaku.

Na Saboru su se takođe obratili predvodnici delegacija Islamskih zajednica u Hrvatskoj i Sloveniji, Nermin ef. Botonjić i Ibrahim ef. Malanović.

(www.islamskazajednica.org)