A+ A A-

Muslimanke Tuzle zajedno realizovale kampanju Dan roze marame

Svake godine muslimanke širom svijeta posljednju srijedu u mjesecu oktobru obilježavaju kao Dan roze marame. Ove godine, Dan roze marame se obilježio 30. oktobra., kada su muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, bilo na glavi ili oko vrata, ili nekog  drugog odjevnog predmeta roze boje, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju pridružile borbi protiv raka dojke.

dan-rm-tuz-10-2013-1

Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla se ovoj globalnoj kampanji pridružila 2010. godine i od tada svake godine daje svoj doprinos u kampanji prevencije ove bolesti.

Ove godine Asocijacije žena je upriličila tribinu na kojoj je  bilo riječi o prevenciji ali i svemu onome što opaka bolest može da donese ukoliko se ne otkrije na vrijeme. Tribina se realizovala u saradnji sa prim.dr.med., spec. radiologije Amilom Halilčević, koja je bila i uvodničarka na pomenutoj tribini.

Tokom tribine, dr. Halilčević je navela da je rak dojke maligno oboljenje koje se može javiti kod žena svih dobi. Nakon kardiovaskularnih oboljenje nalazi se na drugom mjestu uzroka smrti. Učestalost javljanja raka dojke je od 9% do 11% (svaka 8. - svaka 10. žena). Dr. Halilčević je  posebno naglasila da ne postoji jasan uzrok raka dojke ali i da se ova opaka bolest može izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.

Ideja koja stoji iza Dana roze marame je povećanje svjesnosti o raku dojke i prikupljanje sredstava za istraživanje ove bolesti.  Širom svijeta muslimanke učestvuju u ovoj kampanji, noseći roze marame, roze trake i organizairajući različite aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti ove bolesti.

- Svake godine se trudimo da u realizaciju ove kampanje uključimo što veći broj žena i djevojaka. Kao i svake godine do sada, kampanju su simbolično podržale profesorice i učenice Behram-begove medrese koje su danas nosile roze marame i roze vrpce. Na isti način su podršku kampanji dale i uposlenice Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Tuzla. – kazala je predsjednica Asocijacije žena MIZ Tuzla, Elmedina Osmić Brzović.

Kampanju su podržale i članice Mreže žena vjernica Tuzle koje su uzele aktivno učešće noseći roze marame i odjevne predmete ali i svojim prisustvom na tribinu koja je održana u ovom gradu.

Na tribini se govorilo o različitim vidovima dijagnostike koja se primjenjuju u ovoj oblasti ali pored svega ipak se naglasilo da žena treba da radi redovne mjesečne samopreglede i jednom godišnje liječničke preglede  jer je rano otkrivanje najbolji način da se rak dojke otkrije u stadiju koji omogućava uspješno liječenje i dobru prognozu bolesti.

Armina Malkić

  • 0101