Promo banner

A+ A A-

Održani izbori za Džematski odbor u džematu Piljužići

Dana 25. 10. 2013. godine održani su izbori za Džematski odbor u džematu Piljužići, pod nadzorom Okružne izborne komisije Okruga zeničkog.

izb-pilj-10-2013-1

Nakon raspuštanja Džematskog odbora džemata Piljužići od strane IO Medžlisa IZ-e Tešanj, IO je imenovao Povjereništvo za džemat Piljužići, koje je će vršiti poslove džematskog odbora u navedenom džematu do verifikacije novoizabranih članova Džematskog odbora od strane Okružne izborne komisije.

Na dan navedenih izbora zabilježen je veliki odziv birača koji imaju aktivno biračko pravo u IZ, a prema evidenciji Okružne izborne komisije na izbore je izašlo i glasalo ukupno 696 glasača sa pravom glasa.

Prema Izbornim pravilima za provođenje izbora u IZ u BiH, u džematu Piljužići birano je 6 članova džematskog odbora, koji će sa džematskim imamom, kao članom džematskog odbora po položaju, nakon verifikacije Okružne izborne komisije vršiti poslove džematskog odbora u džematu Piljužići do narednih redovnih izbora u IZ u BiH,  koji će se održati iduće godine.

Izabrani članovi džematskog odbora pred muftijom zeničkim mr. Ejub ef. Dautovićem položili su zakletvu, u kojoj su se, između ostaloga, obavezali da će svoje znanje i sposobnosti staviti u službu islama, Islamske zajednice i svih džematlija džemata Piljužići, pridržavajući se Kur'ana, Sunneta i normativnih akata Islamske zajednice.

Istog dana, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u džematu Piljužići održao je hutbu, a džuma-namaz klanjao je glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić. Također, muftija zenički u toku boravka u džematu Piljužići obišao je imamsku kuću, mektebsku učionicu i glasačko mjesto.

Nakon jacija-namaza i završetka izbora muftija se zahvalio predsjedniku Okružne izborne komisije gosp. Rušti Mahmutefendiću i Komisiji za provođenje izbora koju su činili diplomirani pravnici gosp. Hasan Mucić, sekretar IPF u Zenici, gosp. Nihad Durmić, sekretar MIZ Zenica i gosp. Elvir Mehić, sekretar MIZ Zavidovići. Također, muftija se zahvalio i povjereništvu na čelu sa predsjednikom gosp. Rašidom Kurdićem, koje će obavljati funkciju džematskog odbora do verifikacije novog džematskog odbora od strane Okružne izborne komisije.

Muftija zenički zahvalio se i svim džematlijama koji su izašli na izbore, te čestitao hfz. Nijaz ef. Malagiću, imamu džemata Piljužići i izabranim članovima džematskog odbora.

  • 0101