A+ A A-

Bajramska svečanost u Osijeku

Dolazi nam sabah rani, a u osječkoj džamiji glasići dječji već razigrani. Kurban – hadždži Bajram sad će, džema´at vidjet će vrijedne mektebaše – male glumce i pjevače.

Bajramsko jutro, u svakom gradu, selu i mahali posebno, u Osijeku uvijek dugo i nestrpljivo iščekivano, a po prvi put na ovakav način dočekano.

baj-svec-osj-10-2013-1

 

Kao što na početku poetski rekoh, u Medžlisu islamske zajednice Osijek, osim mnogobrojnog džema´ata prije sabah namaza stigla su i djeca – polaznici mekteba. Iako je tek nekoliko tjedana od početka školske godine, pa tako i mali broj subota i susreta na mektebu, vrijedni su mektebaši pripremili iznenađenje džema´atu kako bi im uljepšali bajramsku atmosferu.

Između sabaha i Bajram namaza, polaznici mekteba (njih 30), prikazali su bajramski igrokaz. Učeći tekbire i ulazeći u mesdžid poprimili su potpunu pažnju osječkog džema´ata. Prikazali su kako je Ibrahim a.s. tragao za Stvoriteljem, a potom i kako mu je Hadžera rodila sina Ismaila a.s. Pretrčala je Hadžera sedam puta između brdašceta Safve i Merve baš kao što je to uistinu bilo i kako to hadžije i dan – danas rade obavljajući tako sa´aj. Odglumljeno je bilo i građenje Kabe, a potom i kako su se Ismail a.s. i Ibrahim a.s. pokorili Allahovoj dž.š. volji kada je naređeno da Ibrahim a.s. žrtvuje sina, a potom i da se Allah dž.š. smilio i poslao velikog ovna. Bila je to povezana priča, a svaki njezin dio nečim je podsjećao na Kurban – hadždži Bajram.

Završetkom igrokaza uslijedilo je učenje prigodne ilahije, a zatim je pročitan dio Bajramske poruke muftije dr. Aziza ef. Hasanovića.

Prvi put je uz ovakav program upotpunjeno nestrpljivo iščekivanje Bajram namaza.

Kako je u mektebu mješovita skupina gdje su djeca od 4 do 18 godina, od ove školske godine u osječkom Medžlisu u sklopu mekteba (osim učenja predviđenog gradiva), postoje dramska i recitatorska skupina, kreativna radionica i zbor, a već sada djeca podijeljena po ovim skupinama skupila su brojne rezultate, a dokaz je i ovaj bajramski program.  Nastup osječkih mektebaša zabilježila je i lokalna televizija.

Džema´at je oduševljeno prihvatio rad djece, a djeca svoj rad nastavljaju dalje vođeni zadovoljstvom, srećom, znanjem i prijateljstvima koja su istkali kroz ovakav način rada.

Iz Medžlisa islamske zajednice Osijek odjeknula je poruka o miru i međusobnoj toleranciji uz riječi: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Amra Hodžić

  • 0101