A+ A A-

„Dajmo danima starosti priliku za osmijeh“

Četvrtog dana Kurban-bajrama započela je realizacija projekta „Dajmo danima starosti priliku za osmijeh“ koji će u narednih osam mjeseci realizovati Medžlis Islamske zajednice Tuzla.  Projekat će se realizovati u saradnji sa Domom penzionera Tuzla.

proj-tuzla-penz-10-2013-1

Cilj ovog projekta je razvijanje oblika međugeneracijske ali i međureligijske solidarnosti. Osnovni cilj je doprinijeti prevenciji socijalne isključenosti najugroženijih grupa stanovništva, posebno starijih osoba, smještenih u javne ustanove u Tuzli. Aktivno učešće u aktivnostima i njihovoj realizaciji će uzeti članovi Islamske zajednice Tuzla, imami sa područja Medžlisa Tuzla,  članice i aktivistice Asocijacije žena,  kao i djeca koja pohađaju mektebsku pouku u tuzlanskim mektebima.

Kako su dani blagdana prilika da se ljudi sreću i provode vrijeme zajedno, simbolično su baš bajramski dani odabrani za početak realizacije ovog projekta. Imajući u vidu koliko su posjete i bajramsko kahvenisanje uz kolače postali dio tradicije i sastavni dio bajramski susreta, prva posjeta je prošla u tom raspoloženju. Predstavnice džemata džamije Princ Abdullah i članice Kluba za studentice i djecu Asocijacije žena MIZ Tuzla su uzele učešće u prvoj aktivnosti ovog projekta.

„Danas smo pokazale da i pored velike dobne razlike između nas i korisnika Doma nije nemoguće kvalitetno razgovarati o različitim, svakodnevnim temama. Bio je to susret mladosti i mudrosti iz kojeg je svako mogao uzeti samo najbolje, dobiti porciju energije te sa velikim entuzijazmom i racionalnim ambicijama vratiti se svakodnevnom obavezama.  Još jednom su se uvjerile da male stvari čine život lijepim, a korisnicima Doma je bilo jasno da nisu sami i da postoje oni koji će rado posjetiti i posvetiti dio svog vremena baš njima“ – kazala je Armina Malkić, članica Asocijacije žena MIZ Tuzla.

Naredna aktivnost će se realizovati već narednog mjeseca u saradnji sa predstavnicima nekog od džemata sa područja Medžlisa Tuzla uz zanimljive sadržaje koji će biti pripremljeni za stanovnike Doma penzionera Tuzla.

"Nije od nas onaj koji ne poštuje starije, ne smiluje se mlađima i ne zna pravo učenjaka“ (hadis prenosi Ubade ibn Es-Samita)

Elmedina Osmić Brzović

  • 0000