A+ A A-

Bajramske aktivnosti muftije zeničkog

U Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, u utorak, 15. oktobra 2013. godine, održana je Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog povodom Kurban Bajrama.

baj-akt-mu-ze-10-2013-1

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović klanjao je bajram-namaz i održao bajramsku hutbu, a vazu – nasihat poslije sabah–namaza održao je hfz. mr. Enes ef. Beganović imam Sultan Ahmedove džamije.

Nakon klanjanja bajram-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica upriličeno je tradicionalno čestitanje.

 Pored harema Čaršijske džamije upriličeno je klanje dva kurbana za šehide i vakife Muftiluka zeničkog. Klanje kurbana za šehide i vakife Muftiluka zeničkog organizira se već sedmu godinu. Ove godine čast da prinesu žrtvu imali su vakifi h. Edin Beganović i h. Izet Babić.

Meso od navedenih kurbana dijeli se vakifima i porodicama šehida na području Muftiluka zeničkog. Kurbane uručuje osobno muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, izražavajući na taj način zahvalnost i poštovanje vakifima i porodicama šehida.

Treći dan Bajrama, delegacija Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjetila je Kazneno popravni zavod u Zenici. Istog dana, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica održan je tradicionalni bajramski prijem za zvanice iz vjerskog, kulturnog, privrednog, društvenog i političkog života.

Posjete šehidskim porodicama

U okviru bajramskih aktivnosti muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u četvrtak 17. oktobra 2013. godine posjetio je medžlise Islamske zajednice Zenica, Žepče, Doboj i Teslić.

Tom prilikom, muftija je posjetio vakife, šehidske porodice i socijalno ugrožene porodice na području navedenih medžlisa Islamske zajednice.

baj-akt-mu-ze-10-2013-2

Na području Medžlisa IZ Žepče muftija je u pratnji glavnog imama Izet ef. Efendića posjetio porodicu Muhameda Alića, čija su tri sina šehida dali živote za odbranu domovine Bosne i Hercegovine, kao i porodicu Suvada Krnjića.

U pratnji zamjenika glavnog imama Medžlisa IZ Teslić Sifet ef. Hadžića muftija je u džematu Hranković posjetio porodicu Enisa Isića.

U Doboju je muftija u pratnji glavnog imama mr. Bajro ef. Džafića posjetio šehidske porodice Hatidže Spahić, Raseme Bečić i Nahdete Zečević, kao i porodicu Muharema i Suade Kovačević iz Kotorskog sa devetero djece. Muharem Kovačević je bivši borac Armije BiH, nezaposlen je i, osim povremenih nadničenja, drugih izvora za život nema. Poseban problem za porodicu Kovačević predstavlja školovanje djece, jer njih šestero su školskog uzrasta. U razgovoru sa muftijom zeničkim Muharem Kovačević istakao je da je želja njegove porodice da se nastavi sa gradnjom njihove kuće, kako bi imali adekvatne uvjete za stanovanje.

Navedenim porodicama muftija je uručio kurbansko meso od kurbana za šehide i vakife Muftiluka zeničkog, izražavajući na taj način zahvalnost i poštovanje vakifima i porodicama šehida.

  • 0101