A+ A A-

Održan bajramski prijem Reisu-l-uleme

Sarajevo, 15. oktobar 2013. (MINA) – Bajramski prijem koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban bajrama održan je večeras na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

reis-baj-prijem-10-2013-1

Prijemu su prisustvovali predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici. Oni su čestitali Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću Kurban bajram.

U svom obraćanju Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao:

- Sestre i braćo, dame i gospodo, dragi prijatelji!

Svima vama iskazujem srdačnu dobrodošlicu, upućujem vam iskrene pozdrave mira i zahvaljujem na vašem dolasku i odluci da s nama podijelite radost Kurban bajrama. Također zahvaljujem se svima koji su nam uputili pismene ili usmene bajramske čestitke.

Ovo vrijeme za muslimane ima posebno značenje i vrijednost. Hadž je krunski obred u kojem se sažimaju sve dimenzije vjere, snažno prožet perspektivom jednakosti i zajedništva. Hadžu prethodi vjernička odlučnost, odricanje i žrtva, što također vidimo i u činu prinošenja kurbana, kao praktičnoj žrtvi i stvarnoj uspomeni na našu zajedničku ibrahimovsku tradiciju.

Šta je drugo vjera doli naše sjećanje na zajedničkog Stvoritelja, iskazivanje zahvalnosti na Njegovim blagodatima i odbacivanje nanosa zla i zlobe iz ljudskih duša i odnosa!?

U svojim životima svi mi, kao ljudi, imamo mnogo toga odbaciti i žrtvovati, prije svega, svoju nisku strast i pohlepu, svoju sebičnost i gordost, zavidnost i mržnju. Muslimani trebaju biti svjesni tih važnih poruka hadža i kurbana. Kurban je blizina, a blizina Bogu se postiže blizinom čovjeku.

Učeći iz te naše zajedničke žrtve, nužno je shvatiti i prihvatiti da mi ovdje u Bosni i Hercegovini samo uz odricanje i veliki zajednički trud možemo doći do cilja. A naš cilj jeste da gradimo društvo pravde i jednakosti i državu prosperiteta i zadovoljnih ljudi.

Iako nerado i sa žaljenjem, ali to ovdje moram kazati, u danima velike muslimanske radosti neizmjerno smo tužni zbog djece u Konjević Polju kod Bratunca i Vrbanjcima kod Kotor Varoši. Radost Bajrama pomutila nam je ova žalosna i sramna stvarnost!

- Dame i gospodo, braćo i sestre, dragi prijatelji!

Pravo na obrazovanje je temeljno i nepovredivo ljudsko pravo. Zahtjevi roditelja i djece su opravdani i niko razuman i dobronamjeran ne može biti protiv ovakvih zahtjeva ili staviti se na suprotnu, odnosno pogrešnu stranu. Vjerujemo da nijedan pojedinac ili institucija, domaća ili međunarodna, ne mogu sebi dozvoliti sramotu da budu na pogrešnoj strani.

Islamska zajednica traži da umjesto pasivnog posmatranja, pojedinci i institucije dignu glas protiv diskriminacije djece i poduzmu efektivne mjere kako bi se diskriminacija otklonila.

Još nije kasno da se otkloni sramota, jer borba protiv diskriminacije i marginalizacije ljudi treba biti svima prioritet prvog reda.

Neka naše vjerske radosti, pored toga što trebaju biti podsticaj za veće razumijevanje jedni drugih, također budu podsticaj i povod da ispravljamo sve nepravilnosti u društvu!

Hvala vam na dolasku i časti koju ste nam ukazali! Osjećajte se ugodno!

Bajram šerif mubarek olsun!

  • 0101