A+ A A-

Agencija za statistiku BiH upozorava popisivače da poštuju Zakon i da moraju popisivati i odsutne članove domaćinstva

popis-u-bihPoslije frekventnih informacija i navoda sa terena kako popisivači odbijaju popisati prisutne građane ili članove njihovog kućanstva koji su odsutni, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je izdala saopštenje u kojem traži da popisivači slijede odredbe Zakona o popisu:

- Poslije informacija i navoda s terena kako popisivači odbijaju popisati prisutne građane ili članove njihovog kućanstava koji su odsutni, molimo Vas da još jednom upozorite popisivače na odredbe Članka 4. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bili 2013, koji glasi:

„Popisom će biti obuhvaćeni:

a) Državljani Bosne i Hercegovine s prebivalištem i/i boravištem u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to da Ii su u trenutku popisa prisutni u Bosni i Hercegovini ili su odsutni iz Bosne i Hercegovine,

b) Strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u Bosni i Hercegovini, bez obzira jesu li u trenutku popisa u Bosni i Hercegovini ili nisu,

c) Osobe bez državljanstva,

d) Kućanstva osoba iz tački a), b) i c) i

e) Stanovi i druge stambene jedinice.“

Popisivač ne smije izvoditi zaključke koga treba popisati nego je dužan u potpunosti slijediti odredbe Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013 i metodološke dokumente koji su propisani od strane statističkih institucija. Svaku uočenu nepravilnost popisivač je dužan prijaviti svom općinskom instruktoru.

Statističke institucije će tijekom postpopisne ankete i obrade podataka napraviti kontrolu svih prikupljenih podataka i u skladu sa Zakonom, metodologijom i međunarodnim preporukama utvrditi rezidentnost stanovništva.

Molimo da popisivači prilikom ulaska u kućanstvo ukažu građanima na obvezu davanja točnih i potpunih podataka što je i njihova obveza sukladno Članku 11. Stavak 1. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013, koji glasi:

„(1) Osoba obuhvaćena popisom je dužna na sva pitanja u popisnim obrascima odgovoriti tačno i potpuno. “

U svim primjerima nepoštivanja odredbi Zakona o popisu, sukladno sa Člancima 43. i 44. Zakona o popisu, predviđene su novčane kazne za prekršaj svih sudionika u Popisu, stoji na kraju saopćenja za javnost Agencije za statistiku BiH.