A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio prof. Džon Espozito

Sarajevo, 03. oktobar 2013. (MINA) - Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića posjetio prof. Džon Espozito.

reis-espozito-10-2013-1

Na današnjem sastanku prof. Espozito upoznao je reisu-l-ulemu sa svojim dosadašnjim radom na polju izučavanja međureligijskih odnosa, a posebno kada je riječ o muslimansko-kršćanskom dijalogu. U osvrtu na naše podneblje, prof. Espozito je pohvalio islamsku tradicije u Bosni i Hercegovini posebno ističući njenu inkluzivnost.

Reisu-l-ulema je tokom razgovora govorio o međureligijskoj saradnji u Bosni i Hercegovini naglasivši pritom veoma dobru saradnju koju Islamska zajednica ima sa Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom u BiH. Reisu-l-ulema je prof. Espozita upoznao i sa dilemama s kojima se danas suočavaju muslimani ovih prostora.

Također, tokom razgovora je istaknuta i važnost izgradnje kvalitetnih mostova saradnje među abrahamovskim tradicijama zarad dobre i mirne budućnosti kako na ovim prostorima tako i u cijelome svijetu.

Ovom prilikom podsjećamo da će Džon Espozito večeras održati predavanje na temu „Muslimansko-kršćanski dijalog u 21. stoljeću: izazovi i perspektive“, sa početkom u 19.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, ulica Gazi Husrev-begova 46.