A+ A A-

U Sisku održana manifestacija "Jezik roda moga"

“Jezik roda moga”, naziv je kulturne manifestacije nacionalnih manjina koja je obilježila, bolje reći obogatila prošlu sedmicu u sisačkom Capragu, u gradu Sisku. Četiri nacionalne manjine svaku večer predstavile su svoju nacionalnu posebnost kroz “jezik roda moga”, prezentirajući književnost, narodne običaje, priče, narodne pjesme, ples, igru, jela i sve ono što je dio kulturne posebnosti.

kult-man-sisak-09-2013-1

U četvrtak, 26. rujna 2013. posljednji dan manifestacije, publici se predstavila bošnjačka nacionalna manjina u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sisak. Bila je to književna, poetska večer, večer “aška za Bosnom i svim njenim ljepotama” koja je iskazana, emotivno, onako kako je najljepše kroz književni izričaj mladog i nadahnutog pjesnika Admira Muhića, glavnog imama karlovačkog koji je svojim nastupom pridobio najviše ovacija prisutne publike. Njegova interpretacija znanih i manje znanih pjesama o ljepotama Bosne i Hercegovine, o majci, duhovnosti, džamijama bila je nadahnuta i emotivno ispunjena.

Toj lijepoj večeri svakako je pridonio znani Mehmed Goražda sa izvedbom probranih sevdalinki koje najbolje opisuju “jezik roda moga”, a Alisa Goražda se maestralno snašla u ulozi moderatorice i interpretatorice lijepih pjesama. Koordinatorica cjelokupne večeri bošnjačke nacionalne manjine Asema Kurtović zaslužna je za koncept večeri koji je pohvaljen i prepoznat od naših knjižničarki.

Četiri dana, četiri različita svijeta, četiri programa poslala su poruku kako je zajedništvo u plemenitim stvarima najbolja vrijednost koja nam može pomoći u današnjem svijetu. I ovaj tekst završit ćemo spomenom imena Dragane Čubrilo-Bila, u dječijem svijetu poznate kao “teta Dragana”, koja nas je okupila i potvrdila zajedništvo, ljepotu i bogatstva života sa ljudima koji te vole, cijene i poštuju zbog toga što jesi te čini te sretnim što živiš u takvom gradu.

  • 0202