A+ A A-

Donacija H. Stepic CEE fondacije djeci Podrinja

Sarajevo/Beč, 04.09.2013. – Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču, danas je počelo podjelu kompleta školskog pribora učenicima u povratničkim osnovnim školama u općinama Bijeljina, Zvornik, Srebrenica i Bratunac. Realizaciju projekta finansirala je H. Stepic CEE fondacija (H. Stepic CEE Charity).

don-sk-prib-au-pod-09-2013-i

Akcija podjele započela je u osnovnoj školi u Križevićima, općina Zvornik, gdje je podijeljeno 140 kompleta. Ovom prilikom svim učenicima ove područne škole podijeljeni su kompleti školskog pribora (olovke, sveske, bojice, lenjiri, tempere boje, blokovi za crtanje, kolažni papir, pernice), dok su prvačići i učenici drugog razreda dobili nove ruksake. Time je nastavljena akcija iz prošle godine, kada su svi učenici u ovoj školi obradovani istim poklonom od H. Stepic CEE fondacije.

Pakete je uručio Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo, koji je i inicijator ovog projekta. On je izjavio da je njegovo udruženje na ovu akciju potakla nezavidna pozicija školstva u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini, naročito u područnim školama. „U ovoj fazi akcije, koja će trajati šest dana, bit će podijeljeno 500 paketa u više povratničkih naselja u Podrinju“, istakao je Gutić, te naglasio da se nadaju da će se ovim paketima učenicima u ovim mjestima pomoći da bezbrižno i sa radošću krenu u novu školsku godinu.

„Zahvaljujući prošlogodišnjoj donaciji školskog pribora i nastavnih pomagala H. Stepic CEE fondacije kao i angažmanu Udruženja Medo, učitelji i nastavnici osnovne škole Desanka Maksimović iz Zvornika po prvi puta nakon rata u Bosni i Hercegovini imali su priliku da bez poteškoća izvode nastavu iz više nastavnih predmeta“, izjavio je Nisvet Mujanović, rukovodilac područne škole Križevići.

Dobrotvorna fondacija H. Stepic CEE osnovana je u Beču 2006. godine od strane Herbert Stepica s ciljem pružanja pomoći djeci, omladini i mladim ženama u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Uz brojne obrazovne inicijative, H. Stepic CEE fondacija djeci pruža bolju šansu za budućnost. Samo opsežna promocija obrazovanja predstavlja osnovu za uspješnu integraciju u društvo i razvoj interesa i mogućnosti djeteta.

  • 0101