A+ A A-

Muftijstvo banjalučko posjetio Visoki predstavnik Valentin Incko

Banja Luka, 05.09.2013. godine - Danas je Muftijstvo banjalučko posjetio Visoki predstavnik u BiH g. Valentin Incko zajedno sa novom šeficom kancelarije OHR-a u Banjoj Luci Ulrike Hartmman.

mu-ba-val-incko-09-2013-1

U Uredu muftije u Banja Luci, Visokog predstavnika dočekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić sa saradnicima.

Tom prilikom, g. Incko se interesirao o opravdanim zahtjevima roditelja bošnjačke djece, da se u školama uvede nacionalna grupa predmeta i zaposle Bošnjaci kao nastavno i tehničko osoblje.

Muftija je pojasnio da ovi opravdani zahtjevi prisutni još od ranije. Muftija je dodao da, kako su se Bošnjaci vraćali u svoja prijeratna mjesta stanovanja, tako je rastao i broj djece i potreba za uvođenjem nacionalne grupe predmeta, s naglaskom da se ispoštuju i zahtjevi o proporcijalnoj etničkoj zastupljenosti prilikom formiranja školskih odbora i zapošljavanja nastavnog kadra.

Visko predstavnik je podržao aktivnosti Muftijstva banjalučkog i Islamske zajednice, a posebno reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

Nakon sastanka, g. Incko i muftija Čmadžić, dali su izjave za medije i još jednom istakli opravdanost zahtjeva roditelja bošnjačke djece.

Muhedin Spahić