A+ A A-

Svečano otvorena džamija Sulejmanija u Jelahu

U subotu 31. augusta 2013. godine u prisustvu velikog broja vjernika iz svih krajeva naše zemlje u Jelahu je svečano otvorena džamija Sulejmanija, koja je dobila ime po nekadašnjem reisu IZ-a u BiH Sulejmanu ef. Kemuri.

otv-dzam-jelah-08-2013-1

Ovoj svečanosti prisustvovali su najviši dužnosnici Islamske zajednice sa reisu-l-ulemom mr. Husein ef. Kavazovićem na čelu, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić, muftija Kutahiye Mustafa ef. Uskuluplu, predsjednik Mešihata IZ u Australiji Jasmin ef. Bekrić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, kao i imami MIZ Tešanj i susjednih medžlisa.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Nakon obraćanja predsjednika građevinskog odbora za izgradnju ove džamije Adema Kantića, kojem je pripala čast da kao najveći donator sa suprugom Sehidom otvori ovu džamiju, prisutnim vjernicima obratio se glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić ističući: "Izgradnja džamije je odraz bošnjačkog identiteta i ispravnog pogleda na svijet. Vjeru islam i našu Islamsku zajednicu trebamo čuvati, jer je to Božiji dar".

Suad Huskić, načelnik Tešnja, čestitao je Jelašanima na ovoj investiciji, rekavši da se u ovoj mjesnoj zajednici misli o svemu, pa i o vjerskom životu.

Riječi hvale građanima BiH, Tešnja i džematlijama Jelaha uputio je i muftija regije Kutahiya Mustafa ef. Uskuluplu, dok se sarajevski muftija mr. Husein ef. Smajić osvrnuo na aktuelna dešavanja u Tešnju, kazavši da je ponosan na Tešanj, ali zabrinut zbog podjela koje se među muslimanima ovdje dešavaju.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je značaj jedinstva, sloge i islamskog bratstva, te ukazao da su oni koji ne posjeduju istinsku vjeru, ne čine dobra djela, ne promovišu istinu i nisu ustrajni u svojim plemenitim djelima, na gubitku.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović izrazio je riječi hvale prisutnima, a posebno palim borcima ARBiH i šehidima, ističući: "Bog je stvarajući živa stvorenja na zemlji jedino čovjeku pridao obavezu odgovornosti za koju će morati odgovarati. Vjera i grijesi naši su u našim srcima. Srce ne može slagati, jer se za grijehe na srcima stvaraju crne tačke i tu nema prevara. Klonite se onoga što nam je pejgamber Muhammed, s.a.v. s., zabranio, a  za ono što je naredio, radite i činite koliko možete. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod koji nikada nije drugima osporavao njihovo ime, njihov jezik, ko su i šta su, što sa Bošnjacima nije bio slučaj. Moramo shvatiti važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH. Bosna je naša zajednička država u kojoj ima mjesta za sve i nije tijesna nikome''.

Na kraju svečanosti, dodjeljena su priznanja Muftijstva zeničkog imamu mr. Almir ef. Hadžiću, predsjedniku džematskog odbora Kasimu Aliću i vakifu Ademu Kantiću i njegovoj hanumi Sehidi.

Sadržajan protokol svečanosti otvorenja Sulejmanija džamije u Jelahu koji se počeo realizirati dva dana prije centralnog programa, činili su koncert duhovne muzike, džuma-namaz koji je predvodio i hutbu održao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, te mevludski program na kojem je predavač bio ljubljanski muftija dr. Nedžad ef. Grabus.

  • 0000