A+ A A-

Kalesija: Obilježene godišnjice otvaranja džamija i povratka

Mahala: Obilježena godišnjica prvog povratka u BiH i godišnjica otvaranja džamije u ovom džematu

U danima vikenda, 24. i 25. augusta 2013. godine (subota i nedjelja), na Mahali je održana manifestacija obilježavanja i prisjećanja na prvi povratak u BiH i godišnjicu otvaranja džamije pod nazivom "Dani povratka i izgradnje". Tim povodom je u subotu u džamiji na Mahali, između akšama i jacije, upriličena vjerska svečanost a u nedjelju je priređena svečana akademija povodom 17 godina od povratka. Nakon akademije, na sportskom poligonu na Mahali, odigran je turnir u malom fudbalu.

24. augusta 1996. godine u BiH se desio prvi povratak. Svojim porušenim kućama u svoje rodno mjesto vratili su se stanovnici malog sela Mahala. Sedam godina poslije, 24. augusta 2003. godine, u ovom istom mjestu, na Mahali, upriličena je svečanost otvaranja novosagrađene džamije.

"Sjećanja njihova su djela vrijedna"

Prošlo je 17 godina od prvog povratka u BiH i 10 godina od otvaranja džamije na Mahali. Vrijeme prolazi i sa sobom odnosi aktivne sudionike tih događaja. Iako je prošlo 17 godina, trenutno živi ne zaboravljaju te dane. Ali, oni rođeni nakon toga o tome samo znaju kroz priče ispričane od strane njihovih najmilijih. Zbog onih mlađih, koji o dva najbitnija događaja u novijoj povijesti malog sela Mahala znaju samo kroz priče, u sklopu vjerskog programa napravljen je izvjestan "Vremeplov". Prikazani su foto i video-zapisi o dva augustovska dana iz 1996. i 2003. godine. 

S obzirom da je, sada već  pomalo daleke 1996. godine, povratak u Mahalu bio udarna vijest koju su prenijeli gotovo svi domaći i inostrani mediji, video-zapisi o tome postoje. Upravo su dva video-klipa, dva novinska izvještaja novinara Saliha Brkića iz 1996. godine, bili najbolje prisjećanje na sve golgote koje su proživjeli stanovnici Mahale prilikom povratka. Gledanje pokretnih slika i slušanje izvještaja o događajima iz 1996. godine podsjetilo je preživjele na teške dane, a oni mlađi su se mogli upoznati s iskušenjima kroz koja su prošli njihovi roditelji, djedovi, amidže...

Borba u miru za rodnu kuću i avliju u Mahali će se pamtiti, jer je i u miru bilo žrtava. Muradif Alić je od zadobijenih povreda nakon tri dana preselio na Ahiret. No, ništa nije moglo spriječiti povratak, ni 150 srpskih specijalaca, jer je želja i volja za životom na kućnom topraku bila jača.

"Deset godina poslije"

Deset godina je prošlo od otvaranja džamije na Mahali. Sedam godina nakon povratka bilo je dovoljno stanovnicima Mahale da, pored obnove i izgradnje porušenih kuća, sagrade džamiju na temeljima porušenog mekteba. Foto-zapis je na najbolji mogući način osvježio sjećanja na 24. august 2003. godine, dan kada je otvorena džamija. 

Deset godina poslije otvaranja džamije sve je isto a ništa isto nije. Deset godina stariji, ali s još većom željom da se živi u islamu na svom kućnom pragu. Deset godina potvrde da vjerski život Bošnjaka u manjem bh entitetu ne mogu uništiti.

"Kao Bošnjak, vjere islamske i jezika bosanskog i dalje na svom topraku"

Prisutnima na vjerskoj svečanosti obilježavanja desetogodišnjice od otvaranja džamije na Mahali obratili su se glavni imam MIZ Kalesija Enver ef. Alić i Vojni muftija Ismail ef. Smajlović.

miz-kal-akt-08-2013-1

Glavni imam je prisjećajući se prošlosti govorio o trenutnoj sadašnjosti dajući smjernice za bolju budućnost. "1996. godine stanovnici Mahale su se izborili za svoj kućni toprak. Sada su ovdje, na svom kućnom pragu. Molim vas, kao Bošnjake, vjere islamske, jezika bosanskog, u oktobru na popisu potvrdite, još jednom, da nikome ne date svoju rodnu grudu, njivu i avliju!", kazao je između ostalog glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

Ismail ef. Smajlović, Vojni muftija, gost-predavač koji je došao na subotnju svečanost, između ostalog je kazao: "Tih dana daleke 1996. godine pokazali ste svima nama kako se bori za svoje ognjište. Muradif Alić je vječna uspomena na povratak. Ništa nije bilo jače od vaše želje da se vratite. Sad ste ovdje, u svom selu, svojoj kući i avliji, i čuvajte svoju rodnu grudu. Budite Bošnjaci u svojoj i svima nama jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini".
Pored obraćanja zvanica i prisjećanja na dane povratka i izgradnje u džamiji je proučen i mevlud kojeg su izveli kalesijski imami, a u izvođenju mevludskog dijela programa učestvovao je i hadži hafiz Omer ef. Zulić.

Kulturno-sportske aktivnosti povodom sjećanja na dane povratka

U nedjelju, 25. augusta, na sportskom poligonu održan je turnir u malom fudbalu. Prije turnira upriličena je svečana akademija povodom 17 godina od povratka. Na akademiji su o danima povratka u Mahali i o Mahali danas govorili Nijaz Alić i Dževad Tosunbegović. Nijaz Alić se, ispred stanovnika Mahale, zahvalio svima koji su pomogli u danima povratka. "Mahala prije 17 godina i Mahala danas su dva različita mjesta, iako je Mahala samo jedna. Ali, danas je Mahala, za razliku od 1996. godine, puna života, jer u njoj se mogu vidjeti djeca kako se bezbrižno igraju, a oni su život koji dolazi!", kazao je Nijaz Alić.
Dževad Tosunbegović, ispred Organizacionog odbora obilježavanja povratka, uručio je Zahvalnice onima koji su učestvovali u prvom povratku.

Kasno poslijepodne završen je i, sada već tradicionalni, turnir u malom fudbalu na kojem je najviše uspjeha imala ekipa iz Šehera. Pobjednicima turnira su uručene i nagrade uz poruku da se i sljedeće godine okupimo na istom mjestu u isto vrijeme.

U utorak, 27. augusta, organizovan je i jednodnevni izlet u Mostar, odnosno Blagaj. Na povratku posjećeno je i Sarajevo.

Obilježena desetogodišnjica otvaranja džamije u džematu Donje Vukovije

U nedjelju, 25. augusta, u džematu Donje Vukovije mevludskom svečanošću je obilježena desetogodišnjica otvaranja džamije u ovom džematu.

S početkom u 11:30h otpočela je vjerska manifestacija povodom obilježavanja godišnjice otvaranja džamije u Donjim Vukovijama. U džamiji, koja je bila ispunjena vjernicima, mevlud su proučili imami MIZ Kalesija i imami iz okolnih medžlisa Tuzlanskog muftijstva.
Nakon uvodnog obraćanja domaćina Enesa ef. Habibovića, koji je svima zaželio dobrodošlicu, uslijedio je mevludski dio programa popraćen učenjem ilahija.

Pred kraj programa prisutnima su se obratili predavači: Enver ef. Alić-glavni imam MIZ Kalesija i Mustafa ef. Spahić-profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
Enver ef. Alić je govorio ono što već govori godinu dana na skupovima ovakve vrste i kad god mu se ukaže prilika a to je predstojeći popis stanovništa u BiH planiran za oktobar mjesec. "Bošnjak sam, vjere islamske, jezika bosanskog!" poruka je koju glavni imam Medžlisa IZ Kalesija prenosi već godinu dana. Istu poruku glavni imam ne ponavlja bez razloga, jer je predstojeći popis stanovništva sudbonosan za Bošnjake. A zbog čega je popis stanovništa bitan, na sebi svojstven način, pojasnio je to Mustafa ef. Spahić - Mujki. 
U svom govoru o jeziku bosanskom Mujke je rekao: "U zadnje vrijeme stalno nešto pričaju kao da nema jezika bosanskog, kao da on ne postoji. Negiraju ga. Pa kako bolan možeš o nečemu pričati da ga nema?! O kući koje nema ne možeš pričati, o džamiji koje nema isto tako. Ako nema jezika bosanskog, što bolan pričaš o njemu?!" 
Nakon govora o jeziku Mujke je pojasnio zbog čega je tolika "galama" o našem jeziku. "Narod koji nema jezika nije nacija. Kad nemaš jezika, kad nisi nacija, onda nemaš pravo ni na državu. Eto zbog čega oni govore da nema jezika bosanskog. Ali, ja njima kažem: Allahimanet gospodo, ta vremena su prošla. Jezika bosanskog ima, bilo ga je stoljećima, njime govore Bošnjaci i Bošnjakinje, koji žive u svojoj državi Bosni i Hercegovini!", završio je svoje predavanje uvaženi profesor Mustafa ef. Spahić.

Potom je uslijedilo klanjanje podne-namaza, a nakon namaza u prostorijama mektebske učionice priređen je ručak za goste.

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji manifestacije obilježavanja desetogodišnjice otvaranja džamije u Donjim Vukovijama prisjećajući se rhm. Mevludina ef. Hamidovića, imama koji je bio u aktivnoj službi kada je otvorena džamija. "Allahovo je sve što je na Zemlji i na nebesima".

  • 0101

(www.mizkalesija.com)