A+ A A-

Prva zvanična posjeta reisu-l-uleme Bosanskoj Dubici

U nedjelju, 18. augusta 2013. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u pratnji banjalučkog muftije Edhem ef. Čamdžić posjetio je MIZ-e Bos. Dubica, i tom prilikom otvorio Omladinsku biblioteku i čitaonu „Mehmed ef. Spahić.

reis-bos-dub-08-2013-1

 

U ime domaćina reisu-l-ulemi dobrodošlicu je izrazio gl. imam mr. Safet ef. Beganović.  Safet ef. je predstavio sve bošnjačke organizacije koje djeluju u Bosanskoj Dubici i koje podupiru omladinu u njihovom radu, kao i privrednike iz Bosanske Dubice. U ime omladine dobrodošlicu je zaželio  omladinac Senad Krivdić i uručio cvijeće reisu, a sliku sa motivom Une, dubičkih džamija i knjige u znak sjećanja reisu-l-ulemi na posjetu Bosanskoj Dubici poklonio je predstavnik omladine Nedim Krivdić.

Reisu-l-ulema u svom obraćanju između ostalog je kazao „da nikada u životu nije dočekan na ovakav način“, pa je dodao: ruže koje je omladina bacala po putu kojim sam hodio , kao i folklor koji je uz harmoniku odigrao bosansko kolo. Razlog današnje posjete je veličanstven iz razloga što su u pitanju prve riječi objavljene Muhammedu a.s.  „Uči“. A to je i glavna poruka koju će slati ova biblioteka koju proglašavam otvorenom. Nakon toga reisu-l-ulema je obišao Čaršijsku-Cerića-bega džamiju koja je u izgradnji, predsjednik medžlisa hadži Omer Veladžić je pozvao reisu-l-ulemu da naredne godine prisustvuje otvorenju džamije. Izraz dobrodošlice reisu-l-ulemi kroz stihove ukazao je i Admir ef. Muhić, imam iz Karlovca, koji je čuo za reisu-l-uleminu posjetu Bosansku Dubici i odmah dobio inspiraciju da napiše pjesmu. Banjalučki muftija u svome obraćanju je govorio kao i u prethodnim svojim nastupima o važnosti predstojećeg popisa stanovništva. Tom prilikom se zahvalio reisu-l-ulemi na odvojenom vremenu i posjeti ovom uspješnom i organiziranom medžlisu, na čelu sa gl. imamom Safet ef. Beganović, te imamom Mirzom ef. Abazović, studentima islamskih fakulteta Ermin ef., Anel ef., Fikret ef., predsjedniku medžlisa, mutevelijama, članovima odbora kao i svim vrijednim džematlijama.

Omladina je dočekala reisu-l-ulemu u špaliru držeći u rukama 200 ruža raznih boja koje su bacili na put kojim je reis prolazio. BZK „Preporod“ uz harmoniku je odigrao bosansko kolo u znak dobrodošlice. Nakon svečanog dijela džematlije su iskoristile priliku i slikale se sa reisu-l-ulemom. Hafiz Senad ef. Podojak proučio je odlomak iz Kur`ana a zamjenik muftije Ermin ef. Vučkić je proučio dovu.

Dosadašnji donatori za biblioteku:

Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju , BZK Preporod / Sarajevo, BZK Preporod Bos. Dubica, Banjalučki muftija –  prof. Edhem ef. Čamdžić, Zagrebački muftija –  dr. Aziz ef. Hasanović, Omladina Dubice, Džemat Enns / Austrija, IPF / Bihać, Cazinska medresa „Džemaluddin ef. Čaušević“, Travnička Elči Ibrahim-pašina medresa, Katica Said - (Libris d.o.o) te Ramazanski festival knjige – Connectum Ajet Arifi.

S.B.

  • 0101