A+ A A-

Obilježavanje „Dana šehida“ u Gračanici

Drugi dan ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida. Dan sjećanja na bosanske sinove koji su svoje živote dali da bismo mi danas uživali u mirisima slobode. Tako je na području Medžlisa Gračanica, u džematu Pribava održana vjersko-kulturna manifestacija, tim povodom. Ovu manifestaciju je organizovalo omladinsko Udruženje „JUNAJ“ Pribava u suradnji sa JU „Druga Osnovna Škola“ te mjesnim džematom Pribava.

dan-seh-grac-08-2013-1

Program je počeo sa učenjem sure Jasin pri duše šehida , te posjetom šehidskom mezarju u Pribavi , poslije džume namaza. Nakon toga su učenici Druge Osnovne Škole i polaznici mektebske nastave počastili par stotina prisutnih mještana prelijepim ilahijama i recitacijama protkane sjećanjem na šehide, te predivnim dramskim odlomcima o Mehmedu Fatihu i osvajanju  Bosne.

Tokom ovog programa, prisutnima su se obratili i načelnik općine Gračanica, Nusret Helić, imam džemata Pribava Amel ef. Nurkić i komadant  111. gračaničke brigade Džemal Jukan.

Prilikom svog obraćanja govornici su podsjetili prisutne na važnost očuvanja blagodati slobode koju uživamo danas , te pozvali sve političke predstavnike da nastave ka istom cilju kojim je išla Armija BiH. Taj cilj je suverena Bosna i Hercegovina i zagarantovana ravnopravnost svih njenih građana. Najviše su istakli predstojeći popis stanovništva koji nam dolazi, te podcrtali da ne zaboravimo da smo mi Bošnjaci, islamske vjeroispovijesti koji govore Bosanskim jezikom. Ukoliko budemo  se tako izjašnjavali na predstojećem popisu, sigurni smo da naši sinovi nisu zaludo branili svoju otadžbinu.

  • 0101