A+ A A-

Bajramska radost u Karlovcu

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice, Medžlisa IZ Karlovac i grada Karlovca, u subotu je, 10. 8. 2013. trećeg dana Ramazanskog bajrama, održava Centralna bajramska svečanost. Pred gotovo punom kazališnom dvoranom Zorin-doma, svečanosti su prisustvovali brojni uglednici karlovačkog kraja, predvođeni muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem i gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Jelićem. Intencija je Središnje bajramske svečanosti da okupi predstavnike svih religijskih konfesija, svih građanskih udruga i svih medžlisa Islamske zajednice ne samo u Hrvatskoj. Hoće se dokazati da nam je zajedništvo suđeno, jer nas je Allah Svemogući stvorio različitim da se upoznajemo i poštujemo. 

baj-svec-karl-08-2013-1

Svečanost je započeo Ćamil ef. Bašić, glavni zadarski imam, učenjem Kur’ana.

Voditelj cijele svečanosti bio je Haris ef. Bošnjaković, a nakon pozdravnih riječi glavnog karlovačkog imama, Admira ef. Muhića i izvedbe nekih njegovih promišljaja o Ramazanu i Bajramu, u interpretaciji karlovačke radio-spikerice Renate Benković, te dojmljivih pozdravnih riječi posebno nadahnutih gradonačelnika Damira Jelića i muftije dr. Aziza ef. Hasanovića dodijeljena je prva Povelja zahvalnosti za uspješnu suradnju i suživot muslimana i građana sredine u kojoj muslimani obitavaju. Dakle, Mešihat Islamske zajednice Republike Hrvatske prvu je takvu Povelju zahvalnosti dodijelio upravo karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću. Povelju mu je uručio sâm muftija, dr. sc. Aziz ef. Hasanović. Da je nagrada zaista došla u prave ruke potvrdio je i oduševljen pljesak gotovo pune kazališne dvorane Zorin Doma.

Nakon uvodnoga svečanog dijela prešlo se na zabavni dio Svečanosti. U tom završnom dijelu uživali smo u razigranoj, raspjevanoj i rasplesanoj folklornoj igri gostiju iz Siska, KUD „Nura“, koji su s već s prvom folklornom izvedbom oduševili sve one koji su te subote došli u Zorin dom.

Svaka koreografija „Nura“ bila je dobro osmišljena i sjajno izvedena. Zanimljiv podatak o tom sisačkom ansamblu iznio nam je voditelj Haris ef. Bošnjaković iznoseći činjenicu da KUD okuplja više od 2000 članova čime se ne može pohvaliti ni jedan KUD u Hrvatskoj, a to pokazuje koliko je tamošnjim muslimanima stalo da sačuvaju našu tradiciju i naslijeđe.

Nakon „Nura“, izvedbom dvije ilahije počastio nas je Sinanudin ef. Bajrić. Sinanudin Bajrić je pokazao da mu na sceni ništa ne treba, samo on, publika, njegov raspjevani glas i pokazano znanje pjevanja.

baj-svec-karl-08-2013-2

Poslije Sinanudina Bajrića, na scenu su ponovo stupili članovi sisačkog ansambla KUD-a „Nur“. Mladi, lijepi, razigrani… Siščani su u Karlovac donijeli bajramsku vedrinu i veselje pa su njihove izvedbe bivale nagrađene pljeskom na otvorenoj sceni.

Zabavni dio Svečanosti završili smo uživajući u sviranju i pjevanju bužimskih „Gazija“ koji su nam darovali nekoliko sjajnih izvedbi poznatih ilahija i sevdalinki.

Centralnu bajramsku svečanost u Karlovcu završili smo dovom koju je proučio ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu, mr. sc. Mevludi ef. Arslani.

Poslije proučene dove, okupili smo se oko bajramske sofre, domjenka priređenog u čast Bajrama. Što reći na kraju, nego da je ovaj susret u Karlovcu bio, zahvaljujući vrijednim domaćinima, doista dojmljiv.