A+ A A-

Bajramska čestitka muftije za Sloveniju

muftija-nedzad-grabusPovodom nastupajućih dana ramazanskog bajrama, muftija dr. Nedžad Grabus u svojoj bajramskoj čestitci muslimanima u Sloveniji i šire kazao je:

Kada se suvremenom čovjeku spomene odricanje u ime viših vrijednosti, odmah se postavlja niz pitanja. Ima li to smisla, da li to još uvijek može utjecati na naš život i slično. No, ne treba smetnuti s uma da su i suvremenici velikih poslanika Nuha, Ibrahima, Musaa, Isaa i Muhammeda, alejhimusselam, postavljali slična pitanja. I Kur'an nas podsjeća na to: "Čudan li je čovjek, nije im došao vijesnik ili glasonoša Božiji, a da se s njim nisu izigravali". Zato je vjera uvijek osobna odluka i snažna unutarnja motivacija ka dobru, poštovanju svakog bića na Zemlji. Pravu vjeru ćemo prepoznati po skromnosti, poniznosti, spremnosti da se pomogne slabijem, osobama koje se nisu u stanju samostalno nositi sa izazovima životnih iskušenja. Zato je u islamskom pogledu na svijet i odnos prema postu dinamičan. Kao što čovjek sazrijeva sa svojim godinama u fizičkom smislu i svaki period u životu iziskuje drugačije potrebe tako je i sa duhovnošću. Duhovno punoljetsvo se razlikuje od fizičkoga punoljetstva. Pa ipak prvi oblik posta je sustezanje od tjelesnih užitaka, hrane i pića. To je i prvi i osnovni nivo posta. I taj post posti većina ljudi. Na toj razini razumijemo da je hrana blagoslov Božiji i da ni danas usprkos ogromnom razvoju čovjek ne može proizvoditi žito niti vodu u laboratoriju. Zato kada se svjesno i dobrovoljno odreknemo hrani i vodi znamo se jasnije zahvaliti Gospodaru, Stvoritelju svega na Zemlji za blagodat hrane i moliti Ga za blagoslov, berićet, hrane i vode.

Drugi nivo posta je post duše, koja se bori protiv strasti, slabosti, zavidnsoti, mržnje i oholosti. Zato je Poslanik Muhammed, a.s., upozoravao da ima puno ljudi koji od svoga posta imaju samo gladovanje, jer ne čiste svoju dušu, ne oslobađaju se slabosti i mahana koje ne dozvoljavaju duhovni rast. Molitva, učenje Kur'ana, društvo sa učenim i pobožnim ljudima čuva našu duhovnost i snaži našu duhovnu rast i tako se naša duša zadovoljna i smirena zahvaljuje Gospodaru na blagodatima vjere.

Treća razina posta jeste post srca, jer je i vjera najsigurnija u srcu, ne u fizičkom nego u onom simboličkom srcu koje ima meta izvor i koje je svjedočilo svoga Gospodara u preddunjalučkom svijetu, ezelu. Zato je mjesec ramazan mjesec posta, duhovnoga rasta, čišćenja duše i srca i razvijanje dobrih misli i poticanja na dobra djela. Uz ramazanski post naučimo se da su životni izazovi i iskušenja kroz koja prolazimo u teškim trenucima lakše savladivi ako smo duhovno snažni i sigurni da će nam Bog pomoći i da nas voli. Vjerujem da je mjesec ramazan polučio duhovne sokove i osnažio nas da ustrajemo na putu dobra.

Uz iskrene molbe Uzvišenom Bogu da sačuva sve ljude dobroga srca, želim vam

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Dr. Nedžad Grabus, muftija

Predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji  

(www.islamska-zajednica.si)