A+ A A-

Bajram-namaz klanjan u svim džamijama u BiH

U džamijama i mesdžidima širom BiH te u dvorani sarajevske Skenderije jutros (08.08) je klanjan Bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

baj-ram-bih-dzam-08-2013-1

Tradicionalni bajramski program u Gazi Husrev- begovoj džamiji jutros je počeo u 5 sati 10 minuta klanjanjem sabah-namaz. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vjernici su ispunili prostor u i oko te izvan harema Gazi Husrev-begove džamije. Reis Kavazović se u svojoj prvoj hutbi u svojstvu poglavara Islamske zajednice BiH fokusirao na vjerski i moralni odgoj koji se ne mogu zamisliti bez životnog primjera Muhameda s.a.v.s. Bitna odrednica hutbe bio je nadolazeći popis stanovništva u BiH, važna zadaća koju treba da izvršimo kao obavezu prema zemlji i domovini.

"BiH je zemlja svojih naroda koji imaju svoj jezik, ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše ime je Bošnjak, a naš jezik bosanski i njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju", istakao je Kavazović.

On je naglasio da je BiH domovina svih građana njenih građana.

"O zemlji valja brinuti, domovinu treba voljeti, a državu izgrađivati. Zbog toga smo osjetljivi na sve čime se ugrožava naša zemlja, narod i domovina", rekao je Kavazović, dodavši:

"Bošnjaci su hrabar i ponosan narod, plemenit i širokogrudan, svjestan svoje samosvjesnosti i svog identiteta. Kao takvima valja nam se upisati na listu naroda ove zemlje. Učinimo to kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere i tradicije. To je naš dug prema našoj zemlji i našim precima koji su sačuvali njeno ime i naše trajanje u povijesti".

Klanjanje Bajram-namaza u Skenderiji organizirao je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko. Bajram-namaz predvodio je muftija sarajevski Husein ef. Smajić. Dvorana "Mirza Delibašić" svake godine bude ispunjena vjernicima i klanjanje namaza u Centru Skenderija postaje tradicija.

Hiljade vjernika u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Klanjanjem Bajram-namaza u Čaršijskoj džamiji u Zenici nekoliko hiljada Zeničana dočekalo je najveći muslimanski praznik.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Jakub ef. Salkica, u bajramskoj hutbi pažnju je skrenuo na kontinuirani ibadet prema Allahu, te širenje radosti prema rodbini, prijateljima i komšijama.

"Draga braćo iza nas je ramazan, mjesec milosti i oprosta, mjesec ibadeta, koji je krunisan ovim Bajramom. Nijedan musliman nije razumniji i prisebniji kao u mjesecu ramazanu. Protekli mubarek dani bili su prilika da se obavežemo u nastavljanju sa ibadetom jer je Muhammed s.a.v.s. rekao da su Allahu najdraža djela koja se stalno rade", kazao je Salkica.

Imam Čaršijske džamije u Zenici Enes ef. Beganović poručio je da se Bajram provede u tradiciji Bošnjaka, a ne na one načine koji su suprotni njima.

"Provedimo ove mubarek dane Bajrama u bošnjačkoj tradiciji, budimo svjesni Allahove milosti i njegove nagrade", poručio je Beganović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza uslijedilo je međusobno čestitanje među vjernicima u Zenici, a potom su odlučili da popiju i bajramsku kafu u obližnjim ugostiteljskim objektima.

Nakon 21 godine prvi Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji

U banjalučkoj džamiji Ferhadija je jutros, prvi put nakon 1993. godine, klanjan Bajram-namaz.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić pozvao je u bajramskoj hutbi vjernike da budu solidarni sa svim ljudima te da se zalažu za toleranciju i dobre međuljudske odnose.

"Danas smo klanjali prvi Bajram-namaz, istina u malo otežanim uslovima jer se Ferhadija još obnavlja i skele su još tu, ali one su nam bile i dodatna potpora, kao i veliki broj vjernika", rekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

U zidinama Ferhadije, čija je obnova još u toku, također je ranije klanjan Bajram namaz, dva puta džuma i tri puta teravih namaz tokom dva ramazana.

Muftija Čamdžić očekuje da će se iduće godine Bajram-namaz klanjati u potpuno obnovljenoj Ferhadiji, iako su trenutno radovi otežani, jer nedostaje novaca, ali se i nada da će ta pomoć ipak stići.

U bajramskoj hutbi banjalučki muftija je pozvao vlasti da rade na održivom povratku, ali i pomognu onima koji žele da se vrate u svoje prijeratne domove.

"Povratak nije završen", kazao je Čamdžić, koji je također pozvao vjernike Bošnjaka da se odazovu popisu stanovništva.

Bošnjake je pozvao da uz svoju vjeru poštuju i sve druge ljude, bez obzira na vjeru, naciju i kulturu.

"BiH je stoljećima bila poznata po tome da su ovdje svi živjeli zajedno. S čvršćom vjerom bit će i više tolerancije i dobrih međuljudskih odnosa, a ne mržnje, koja ugrožava zdravo društvo i moralnu zajednicu", kazao je muftija banjalučki.

Pozvao je nadležne u Ministarstvu prosvjete i kulture u RS, da od naredne školske godine omoguće nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima u RS, jer je to i elementarno i zakonsko pravo.

Također, ponovio je da očekuje da najesen banjalučke vlasti izdaju dozvolu Islamskoj zajednici u Banjoj Luci za izgradnju medrese, jer jedino u Banjalučkom muftiliku nema vjerske škole.

"Ako nam se se to ne dozvoli bit će to znak da postoji diskriminacija i da nema jednakopravnosti, a u to nećemo da vjerujemo", kazao je muftija Čamdžić.

Tuzlanski muftija pozvao vjernike da se vrate tradiciji

Hiljade vjernika jutros su ispunili džamije na području Muftiluka tuzlanskog, a centralna bajramska svečanost upriličena je u Prinčevoj džamiji gdje je Bajram-namaz predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je vjernike još jednom podsjetio na značaj ramazana, a pozvao je vjernike da Bajram obilježe na tradicionalan način i u krugu porodica. Dio bajramskih obraćanja imama u tuzlanskim džamija iskorišten je i za ukazivanje na važnost jedinstva među muslimana, ali i o značaju predstojećeg popisa stanovništva u BiH. Govoreno je o pojmu Bošnjak, vjerskom i nacionalnom identitetu.

Poslije višegodišnje obnove jutros je klanjan Bajram-namaz i u Turalibegovoj džamiji, ali i u džamiji Tušanj koja je nedavno otvorena.

Poslije Bajram-namaza, međusobnih čestitki, vjernici su se uputili ka tuzlanskim mezarjima, a u prijepodnevnim satima mnogi od njih će organizovati porodične ručkove i posjete porodici i familiji.

Bajram-namaz klanjan u novoj Gradskoj džamiji u Bihaću

Centralna bajramska svečanost za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održana je jutros po prvi put u novoj Gradskoj džamiji u Bihaću, a prisustvovalo joj je oko 1 200 vjernika.

Klanjanje je predvodio i bajram namaz imamio bihaćki muftija Hasan ef. Makić, koji je ukazao na značaj i važnost posta te svetog mjeseca Ramazana.

"Molim Allaha dž.š. da bajramske dane provedemo u zdravlju, rahatluku, međusobnoj ljubavi, posjetama i darivanjima“, kazao je muftija Makić.

Nakon klanjanja Bajram-namaza, bihaćki muftija čestitao je svima Ramazanski bajram i pozvao ih da sutra, na Dan šehida, obiđu šehitluke i svoju sreću zbog Bajrama podijele sa šehidima.

Uputio je poziv vjernicima da dođu i na temelj gradske džamije u Bihaću u subotu, trećeg dana Bajrama. Naime, iako je u njoj klanjan Bajram-namaz, džamija još nije završena. Nedostaje još oko 200.000 KM, pa je muftija zamolio sve one koji mogu da pomognu njenju izgradnju.

Bajram-namaz jutros je klanjan i u svim drugim džamijama na području USK-a.

(FENA/Anadolija)

Foto: Klix.ba

  • 0101