A+ A A-

Otvoreno pismo muftije Zukorlića predsjedniku Crne Gore

mesihat-iz-u-srbiji-logo

Predsjednik Republike Crne Gore G-din Filip VUJANOVIĆ

Poštovani,

u svojstvu člana delegacije Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, prilikom posjete Crnoj Gori, 27.07.2005. godine upriličen je i susret sa Vama. Značajan dio razgovora, obraćajući se meni, posvetili ste uvjeravanju da osamostaljenje Crne Gore i uspostava međudržavne granice u Sandžaku neće negativno uticati na uobičajenu komunikaciju Bošnjaka oba dijela Sandžaka.

Komplikovane procedure prolaska novonastale granice koje otežavaju život građana Sandžaka smatrali smo privremenim problemom očekujući da se riješi. Međutim, ono što je doživjelo 30-ak građana Novog Pazara juče nakon održanog iftara i promotivne skupštine nedavno formirane organizacije SANDŽAK EUREGIJA u Bijelom Polju, pokazuje da uspostava granice u Sandžaku, između ostalog, ima za posljedicu cijepanje nacionalnog, kulturnog i porodičnog tkiva bošnjačkog naroda.

Vraćajući se iz Bijelog Polja oko 22 sata, saobraćajna policija zaustavila je više od deset vozila sa novopazarskim registarskim tablicama i drugim za koje su očito imali informaciju da prevoze one koji su sudjelovali na iftaru i promociji SANDŽAK EUREGIJA. Saobraćajni policajci su bili veoma drski u ophođenju, insistirajući na legitimisanju svih putnika, ignorišući upozorenje da je u koloni i delegacija Islamske zajednice na čelu sa Muftijom. Na pitanje zašto to rade, jedan od policajaca kazao je „da ima nalog odozgo i da samo radi svoj posao“. Ubrzo se na lice mjesta pojavilo još nekoliko policijskih automobila, uključujući i interventno vozilo. I pristigla policija se ponašala veoma drsko i bahato, fizički nasrćući na novinare koji su nas pratili pokušavajući da im otmu kamere i fotoaparate. Nakon 40 minuta zadržavanja kolona je nastavila svojim putem.

Ne mogu se osloboditi utiska da me ovakvo ponašanje crnogorske policije vratilo u ’90-te kada su možda ovi isti policajci na zloglasnom punktu Ribarevina vršili torturu nad prolaznicima bošnjačke nacionalnosti. Nismo zaboravili ni torturu iste ove policije nad Bošnjacima Bihora i drugih dijelova Sandžaka i Crne Gore pod izgovorom traženja oružja, gdje je mučenje i politička hapšenja prošlo više hiljada Bošnjaka.

Ovakvi postupci vlasti nam sigurno neće pomoći da izliječimo bolne rane iz bliske i dalje prošlosti, kao što je etničko čišćenje Bukovice, deportacija izbjeglica iz Bosne, te genocidni pohodi nad Bošnjacima Kolašina, Plava, Gusinja, Šahovića, Limske Doline i Bihora.

Nakon što su potpisali Sporazum o uspostavi prekogranične regije Sandžak, predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, većina Bošnjaka je glasalo za nezavisnu Crnu Goru. Njihovi glasovi, kao i historija, kultura, teritorija i narod, bošnjačka su investicija u državu Crnu Goru, što ih čini suvlasnicima ove države koja ima obavezu da im obezbijedi ravnopravan status sa drugim narodima i sigurnost kako bi mogli ostvarivati lična i kolektivna prava, te očuvati sopstveni identitet.

Osnivanje nevladine organizacije SANDŽAK EUREGIJA, registrovane kod Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore u Registar udruženja pod brojem 6654 ima za cilj doprinos uspostavi prekogranične regije Sandžak po modelu evropskih regija. Ovakav postupak policije očito ima za cilj zastrašivanje Bošnjaka Bijelog Polja i njihovih gostiju, što je nezamislivo za 21. vijek i državu koja se promovira kao građanska, demokratska i proevropski orjentisana.

Nije moguće graditi sreću Crne Gore na nesreći bošnjačkog naroda. Mislim da je bilo bolje da je crnogorska vlast ispraćaj Ramazana i doček Bajrama propratila boljom porukom za Bošnjake i sve muslimane ovog prostora.

Od Vas očekujemo da sa svoje pozicije poduzmete sve što je potrebno kako bi se utvrdila odgovornost i adekvatno sankcionisali krivci i nalogodavci ovog neljudskog i nezakonitog čina.

S poštovanjem,

Glavni muftija

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić