A+ A A-

Posljednja trećina ramazana u Sisku sa novim gostima

Noć Lejletu-l-Kadr, Noć Moći, noć Sudbine i Noć određenja, veličanstvena noć, najodabranija noć u godini, noć vrijednija od 1000 mjeseci odnosno 84 godine ljudskog života, sve su to epiteti i opisi noći LEJLETU-KADR u kojoj je započela Objava časnog Kur'ana, posljednje Božije riječi, upućene cijelom čovječanstvu.

lk-sisak-08-2013-1

Draga braćo i sestre, dragi naši gosti, dobro došli u ramazansku 27. noć, za koju molimo dragog Boga da bude noć LEJLETU-L-KADR, bile su to uvodne, tople riječi dobrodošlice Zrinke Hafizović kojima je započela program obilježavanja noći LEJLETU-L-KADR.

Tome je prethodio DŽEM'ATSKI IFTAR, iftar kojeg su i ove godine, kao i prethodne organizirale bošnjačke asocijacije: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata grada Siska i SMŽ. Bio je to iftar koji zaslužuje predznak GRAND DŽEM'ATSKI IFTAR jer je i ove godine ponio titulu najmasovnijeg džem'atskog iftara sa preko 100 džem'atskih "zrna tespiha" koji homogeno i kompaktno predstavljaju snagu i ljepotu sisačkog džem'ata. 

Nakon klanjanja akšam-namaza, dok su se svi smještavali za stolovima i polahko primicali ustima zalogaje slasne hrane nakon dugog dana, bilo je primjetno kako  predvodnici našeg Medžlisa nekog čekaju, očekuju jer se nisu ponašali kao većina nas koji smo se primakli našoj džem'atskoj sofri. I gle, na kapiji džamijskog harema pojavi se nova gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić-Baniček zajedno sa svojim zamjenikom dogradonačelnikom Markom Kričkom, ljubazno se pozdraviše sa domaćinima i primakoše se džem'atskoj sofri da osjete i okuse šta je to džem'atski iftar. I dok je naš imam objašnjavao šta je sve prethodilo IFTARU, pojašnjavajući propise posta, suštinu i ulogu posta u islamu, ostali smo ugodno iznenađeni ovim (ne)očekivanim gostima, prvom damom našeg grada koja je, nakon nepuna 3 mjeseca od izbora na čelnu poziciju našeg grada, po prvi put posjetila Islamsku zajednicu i to u najodabranijem mjesecu, najodabranijoj noći. I to je prva posjeta čelne osobe grada Siska tijekom Ramazana jer su prethodnici posjećivali Islamsku zajednicu na Bajram. 

Kasnije nam naš imam u osmijehu reče da dolazak  gradonačelnice nije bila tajna za njega i uži krug Medžlisa ali želio je da ostane tajna za većinu džem'ata kako bi gradonačelnica osjetila što autentičnije ramazanski ambijent i iftar bez posebnog uljepšavanja i protokola.

Nakon džem'atskog iftara, domaćini na čelu sa Alem ef. Crnkićem i h. Abdurahmanom Harčevićem provedoše gradonačelnicu i zamjenika gradonačelnice u prostorije Medžlisa kako bi se osobno uvjerili u nedovoljnost prostorija gdje se obavljaju molitve te razlog izlaska na vanjski prostor. Gradonačelnica je pozorno pratila i slušala predstavljanje sisačkog Medžlisa, aktivnosti i dešavanja da bi Alem ef. na kraju kazao kako se mi u Sisku ne osjećamo kao nacionalna manjina iako to jesmo po Ustavu RH ali naš život, izražavanje naše vjerske i nacionalne pripadnosti činimo kao da smo u matičnoj domovini iako je i ovo naša prva ili druga domovina, kako za koga.

Potom je počeo nešto oficijelniji program obilježavanja noći Lejletu-l-kadr, na našoj maloj "sisačkoj musalli" gdje su nas nestrpljivo čekale djevojke iz Omladinskog hora MIZ Sisak i mektebski polaznici. Oni su pripremili ove posebne noći nekoliko odabranih ilahija, kasida, recitala i poruka koje su odaslali našem džem'atu ali i našim posebnim gostima.

U sklopu programa obilježavanja noći Kadr, Alem ef. Crnkić u sklopu besjede povodom noći Kadr, odaslao je znakovite poruke, obraćajući se posebno našim gostima te izdvajamo njegove riječi

Počašćeni smo što ste večeras, u ozračju najodabranije ramazanske noći , došli zajedno sa svojim suradnikom, dogradonačelnikom, da osjetite dio ramazanskog ambijenta, ovdje u prostorije Islamske zajednice, tijesne i neuslovne zbog čega se nalazimo na ovom vanjskom prostoru,ali nama ipak drage prostorije.

Zahvalni smo Vam što ste prihvatili naš Poziv da po prvi put u svojstvu gradonačelnice posjetite našu Zajednicu, baš u najodabranijem mjesecu za nas i najodabranijoj noći, te prisustvujete iftaru, večeri za postače, kako bi osjetili naše zajedništvo i ljepotu života u radosti naše vjere.

Vašim dolaskom večeras, osjećamo da ste nam pružili ruku prijateljstva te da ste nam posvjedočili kako su sve vjerske zajednice, pa tako i Islamska zajednica važan partner u promicanju ljudskih, moralnih, univerzalnih vrijednosti koje baštini ovo društvo.

Mi cijenimo Vaš dolazak, a još više ćemo cijeniti Vas, ako zajednički nastavimo najvažniju priču muslimana, najveći prioriet i zadatak, ishođenje potrebne dokumentacije i  svih potrebnih uvjeta za početak izgradnje džamije i Islamskog centra u Sisku.

Sada kada ste nam došli i razgledali naše prostorije, nemamo potrebe ukazivati vam  koliko nam je potreban adekvatan vjerski objekat i prostor, to nije samo naš san, već san generacija ljudi, dobrih Bošnjaka koji su voljeli ovaj grad, gradili ga i branili te na kraju mnogi od njih položili i svoje živote.

 Znam da to znate i znam da osjećate i naš san i vjerujem i nadam se , zajedno sa svim prisutnim vjernicima, da ćete uložiti maksimalan trud da grad Sisak zajedno sa svojim službama, pomogne  u realizaciji ovoga, za nas najvažnijeg projketa u povijesti Islamske zajednice na ovim prostorima.

Gradonačelnica grada Siska u svom kratkom obraćanju vjernicima, ne želeći da narušava svetost ove noći, mjeseca i mjesta gdje se nalazi, kazala je kako se, iako prvi put u posjeti Islamskoj zajednici osjeća ugodno, dobro došla, sa iskazanim gostoprimstvom kojeg nije očekivala i u ozračju pozitivnih misli, osjećanja i vibracija. Njezina želja, kao i njenih suradnika jeste da vjernici Islamske zajednice dobiju adekvatan vjerski objekat koji će biti na dobrobit svih građana ovoga grada.

Osjetili smo ovu posebnu noć, kao noć zajedništva, noć džem'ata, poštivanja i uvažavanja, noć najljepših poruka...

Omladina Cazina prvi put posjetila omladinu u Sisku

U posljednjoj trećini Ramazana, najslađoj trećini Ramazana u kojoj tragamo za najboljom noći u godini, Lejletu-l-Kadr, naš džem'at i Medžlis bio je domaćin mnogim musafirima i gostima. Gosti donose bereket, Allahov blagoslov onima kojima dolaze u goste pa vjerujemo da se taj bereket koji dolazi sa našim dragim gostima već osjeti u našem džem'atu kroz posjete džamiji, naše iftare i druženja. Molimo Gospodara da tako i ostane i da naš džem'at na čelu sa predvodnicima bude uspješan i kvalitetan, onakav s kakvim će naš Gospodar biti zadovoljan.

Među svim našim dragim musafirima, osjećamo jednu prijateljsku, bratsku potrebu da izdvojimo posjetu omladinskog kruga iz Medžlisa IZ Cazin koji su nam zaokružili i uljepšali ovogodišnji ramazan, poput "šećera na kraju" ili  šlaga na torti, u ponedjeljak, posljednje neparne 29. ramazanske noći. Svi su nam zaista musafiri dragi i dobro došli, ali braća i sestre iz Cazina imali su svoje posebnosti koje želimo podjeliti s našim vjernim čitateljima web portala.

Prije svega, dani koji su iza nas i pred nama karakteriziraju velike vrućine, koje nerijetko na skali prelaze 35 celzijevih stupanja. Putovati u takvim temperaturnim okolnostima nije nimalo lahko, a pogotovo kad se posti. Našim gostima iz Cazina to nije bila prepreka jer oni su pokazali kako se sabur najbolje svjedoči i dokazuje, posebno ramazanski sabur.

Došlo nam je ukupno 17 gostiju; 12 momaka i 5 djevojaka. Prilikom njihovog predstavljanja nama, mogli smo čuti lijepa muslimanka imena utkana u njihovim mladalačkim likovima; Osman, Sulejman, Mehmed, Asim, Harun, Ammar, imena koja kod naših obitelji u Hrvatskoj potpuno izumiru i odlaze sa nekadašnjom generacijom ljudi. Imena koja nose prelijepa značenja i osobine.

Zatim smo, nakon klanjanja akšam-namaza, prešli na iftar koji je bio pripremljen u režiji Omladinskog kluba Medžlisa Sisak uz asistenciju omladinaca-veterana, da ih tako nazovemo, danas mladih bračnih parova Medžlisa IZ Sisak koji su uvijek tu kad zatreba.

Predteravijsko druženje proteklo je uz kahvu, kolače i video-projekciju Medžlisa IZ Sisak i njegovih aktivnosti s posebnim osvrtom na aktivnosti OKM-a u proteklom periodu.

Nakon teravih-namaza, ostalo je 45 minuta do noćnog namaza koje je kvalitetno iskorišteno kroz halku omladinskog tespiha uz međusobno šire upoznavanje i druženje. Alem ef. Crnkić je iskazao dobrodošlicu omladini iz Cazina rekavši kako je ovo početak ako Bog da jednog prijateljstva i nada se, lijepe suradnje koja može uroditi hajrom.

Uz riječi dobrodošlice, Alem ef. Crnkić održao je kratko predavanje komentirajući hadis o sedmorici koji će zaslužiti hlad Sudnjeg Dana kada drugog hlada neće biti, posebno spomenuvši mladića ili djevojku koji su mladost provodili u pokornosti Gospodaru te mladića koji je odbio uglednu i lijepu ženu iz straha pred Gospodarom. 

Zato, je vaša pokornost u vremenu izražene nepokornosti i griješenja mladih ljudi, našem Gospodaru posebno draga. Vi ste sa svojom mladošću u velikim iskušenjima i shodno vašim iskušenjima kojima odolijevate kroz pokornost i predanost Gospodaru, slijedi adekvatna nagrada, istakao je Alem ef.Crnkić

Haris ef. Ćoralić, profesor vjeronauke u Cazinu i voditelj omladinskog kruga pri Medžlisu IZ Cazin istakao je kako su sretni što su večeras dio ramazanskog ambijenta u Sisku te iskazao želju da omladina iz Siska uskoro uzvrati posjetom Cazinu.

Sastav omladinskog kruga iz Cazina za omladinu MIZ Sisak bio je posebno impozantan; 5-oro svršenika cazinske medrese, danas uspješnih studenata na različim fakultetskim smjerovima-od fizike, arhitekture, genetike do Islamskog pedagoškog fakulteta.

Posebno je sisačkoj omladini i našem imamu bio drag  jedan mladi bračni par; Ammar i Maida Ljubijankić, svršenici cazinske medrese, djeca naših vrlih imama i čestitih profesora Medrese, danas studenti na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, i povrh svega vjenčani prije tri mjeseca, sa 20 godina životne dobi.

Alem ef. Crnkić je pred teravih-namaz, predstavljajući omladinu iz Cazina sisačkom džem'atu istakao ovaj primjer te kazao kako će Uzvišeni "iz obilja svoga dati" misleći na nafaku mladim ljudima koji se radi Allaha uzmu u želji da sačuvaju svoju čestitost i moral.

Haris ef. Ćoralić, inače poznat kao solista hora cazinske Medrese  koji bi se, kroz učenje Kur'ana, ezana ili ilahija mogao slušati čitavu noć, počastio je naš džem'at sa svim prethodno pobrojanim-od teravih-namaza, noćnog namaza, jacijskog ezana i jedne ilahije.

Posebno je bilo lijepo druženje nakon noćnog namaza kada su se doticale različite teme važne za vitalne interese Bošnjaka poput predstojećeg Popisa stanovništva o čemu je Haris ef. govorio jednom dijelu džem'ata. 

Sehur ispod našeg haremskog grožđa imao je svoju ljepotu, a najljepše je ipak učenje Kur'ana kroz sabahsku mukabelu kada smo prvi put u ovom ramazanu osjetili halku Kur'ana kroz nekoliko učača, naših dragih gostiju.

Ispraćaj nakon sabah-namaza uz poruke "bujrum čim prije", Allah vas nagradio na gostoprimstvu i dođite nam opet bile su ispraćajne poruke.

Ovakvi susreti, druženja, posebno za omladinu iz Siska mnogo više znače i predstavljaju nego što bi se moglo i opisati. To su druženja koja nas ispunjavaju, povezuju i uspostavljaju nova prijateljstva kroz koja utječemo jedni na druge, učimo jedni od drugih i živimo u ljepoti i radosti naše vjere.

M.S. i N.H. 

  • Mladi-bracni-par-Ammar-MaidaMladi-bracni-par-Ammar-Maida

(www.medzlis-sisak.net)