A+ A A-

Bajramska čestitka muftije IZ Bošnjaka u Njemačkoj

paso-ef-fetic2Braćo i sestre,

Pred nama su dani Bajrama, dani veselja i radosti, dani samopouzdanja i nade, jer smo ramazanskim ibadetima i pokornosti Svevišnjem Gospodaru osnažili svoje vjerovanje, a Njegovom Riječju osvijetlili naša srca, jer smo pokazali brigu prema nemoćnom i pružili utjehu i nadu ugroženom. Neka bajramska radost i veselje budu ispunjeni dovama Allahu dž. š. da ukabuli naš post, naše namaze, naše mukabele, naše sadake, fitre i zekate, naše iftare i sehure, naše odricanje i sustezanje od grijeha i poroka, te da nas ovim ibadetima ojača, učvrsti i ujedini na putu istine i dobra.  Pošto je vrijeme školskog ferija, veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja biće u prilici da bajramske dane provedu u rodnom karaju sa svojom rodbinom i  prijateljima što je dodatna radost i veselje. Stoga vas pozivam da bajramske blagdane iskoristite za porodična i rodbinska okupljanja, da obiđete prijatelje i komšije, kako bi osnažili i učvrstili međusobne veze i poznanstva.

Braćo i sestre,

Ne zaboravimo da se  drugi dan ramazanskog bajrama prisjetimo naših šehida, to ja naš dug i zavjet njima. Pozivam imame i džematlije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da prije džume namaza u džamijama i mesdžidima prouče Jasini-šerif sa kelime-tevhidom i poklone dovu pred duše svim šehidima, a oni koji su otišli u zavičaj neka posjete šehidske mezarluke i obiđu majke šehida.

Svim imamima i mutevelijama, aktivistima i članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, svim Bošnjacima i Bošnjakinjama u domovini i dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama širom svijeta čestitam nastupajuće bajramske dane sa željom da ih provedu u radosti i veselju.

Bajram šerif mubarek olsun!

Pašo ef. Fetić,

muftija IZBNJ