A+ A A-

Bajramska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

 muftija-aziz-hasanovic- Muslimani diljem svijeta sretni su što su uspjeli ustrajati u postu i izvršavanju vjerskih propisa u posebnom i odabranom mjesecu ramazanu čiji kraj označava blagdan – Ramazanski bajram. Pridržavanje propisa i principa vjere tokom mjeseca ramazana, a posebice posta, uči svakog muslimana, bez obzira na porijeklo, imetak, utjecaj u društvu i status, da smo svi pred Bogom jednaki i da se ljudi jedni prema drugima tako trebaju i odnositi. Kroz brigu za drugog koja je posebno naglašena u mjesecu ramazanu, bilo da se radi o bližnjoj rodbini ili susjedu, nevoljniku ili dužniku, jača u vjerniku osjećaj solidarnosti, razumijevanja i potrebe za pružanjem pomoći onima kojima je pomoć potrebna, a takvih je danas, nažalost, sve više. Pripadnici naše zajednice ovaj ramazan su, vjerujući u Božju milost i oprost, nastojali učiniti što više dobrih djela, pomažući drugima, na taj način šireći pozitivno ozračje. Nažalost, i ovog ramazana svjedočili smo teškoj situaciji u kojoj se nalaze muslimani u zemljama s muslimanskom većinom, posebice u Siriji i Egiptu, a prolijevanje krvi nedužnih, bilo da se radi o muslimanima ili pripadnicima bilo koje vjere, istinskom vjerniku predstavlja tugu i žalost.

- Ramazanski bajram je jedna od prilika da muslimani svoju radost podijele i sa svojim susjedima, prijateljima i poznanicima koji nisu muslimani, kao što je to slučaj kada svoje blagdane obilježavaju pripadnici drugih vjera. Međusobnim upoznavanjem, kroz druženja i razgovore do sada su predstavnici vjerskih zajednica i Vlade, a uz potporu Predsjednika Republike te učešće medija i šire društvene zajednice učinili mnogo da u našem društvu spriječimo razvoj pogrešnih stereotipa, te pogubnih predrasuda koje vode u diskriminaciju. Model kojim je uređeno pitanje vjerskih zajednica, a samim tim i Islamske zajednice u Hrvatskoj je model koji omogućava da muslimani svaki svoj blagdan dočekaju u punini radosti i zadovoljstva kao ponosni vjernici i članovi Hrvatskog društva, a tako se osjećamo i danas. Nadamo se da će ovaj model uređenja našeg društva doprijeti i do onih koji vode brigu o miru u svijetu, o sprječavanju diskriminacije kao i poštivanju univerzalnih ljudskih prava i sloboda, kako ne bismo u budućnosti svjedočili nemilim događajima koje danas imamo priliku gledati.

 - S molbom Bogu da svim ljudima podari mogućnost zdravog prosuđivanja kroz prizmu milosti i oprosta, ljubavi i tolerancije, razumijevanja, brige i požrtvovnosti za drugog, svim vjernicima čestitam Ramazan mubarek olsun, a svim ljudima želim mir, sigurnost i napredak u svim poljima, s nadom i željom za nastavkom izgradnje uzoritih odnosa. 

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović                                                                                                                      Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj