A+ A A-

Zenica: Otvorena manifestacija ''Lastavica 2013.''

U Zenici je jučer, 06. augusta 2013. godine, na Zeničkoj Musalli održana press konferencija povodom otvaranja vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2013.'', na kojoj je predstavljen program manifestacije, koji će biti realiziran od utorka, 06. augusta do nedjelje, 11. augusta 2013. godine.

lastavica-zen-08-2013-1

Na press konferenciji novinarima su se obratili: zamjenik predsjednika Organizacionog odbora manifestacije ''Lastavica 2013.'' mr. Jakub ef. Salkica, gosp. Muhamed Begagić, predsjednik pododbora za sport, g-đa Amna Sofić, predsjednica pododbora za kulturu, gosp. Haso Karalić, predsjednik pododbora za tehnička pitanja i sekreter muftije zeničkog Edin ef. Kavazović.

U okviru predstavljanja programa manifestacije ''Lastavica 2013..'' najavljeno je, između ostaloga, da je u petak 09. augusta planiran program ''Večer Kur'ana'' u Vrandučkoj Tvrđavi, te da će centralni program manifestacije biti održan na platou Lastavica, u nedjelju 11. augusta, uz lastavičke poruke muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića i muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića.

I na ovogodišnjoj Lastavici će biti dodijeljena lastavička priznanja koja je ustanovio muftija zenički:

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine za 2013. godinu  bit će dodijeljeno gosp. Semiru Šutu.

Priznanje ''Kulin Ban'' koje se dodjeljuje za doprinos na polju opće-korisnih društvenih aktivnosti za 2013. godinu bit će dodijeljeno dr. Ibrahimu Šišiću.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica'' za 2013. godinu bit će dodijeljeno BZK ''Preporod'' Zenica.

Priznanje ''Lastavička Povelja''  koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana za 2013. godinu bit će dodijeljeno Edhem ef. Čamdžiću, muftiji banjalučkom.