A+ A A-

Veličanstvena atmosfera na obilježavanju 27. noći u Bihaću

Već osam godina za redom, na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću se 27. noć Ramazana obilježava u ibadetu i lijepom druženju. Tako je bilo i ove godine, gdje je više od 600 ljudi uzelo učešće u ibadetu i druženju na otvorenom, u dvorištu Islamskog pedagoškog fakulteta, a sve to u organizaciji udruženja „Život“ iz Bihaća u saradnji sa institucijama Islamske zajednice.

lk-bihac-08-2013-1

 

I ove godine, program je počeo klanjanjem zajedničkog teravih-namaza kojeg je predvodio Edin Fajković, teravih-imam u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta, a koji je prepoznatljiv po izuzetno lijepom i veoma emotivanom učenju Kur'ana što osvježava emocije i srca onih koji ga slušaju.

Nakon teravih-namaza, prisutnim se obratio prof. Senaid Haskić, predsjednik udruženje „Život“ i moderator programa. On je u svom obraćanju ukazao na značaj 27. noći u islamskoj tradiciji, a zatim upoznao prisutne sa programom ibadeta, tj. sa protokolom  koji je predviđen za tu noć i dao nekoliko veoma važnih napomena kako bi svi zajedno, na najbolji način iskoristili blagodati ove noći.

Prisutnima se, potom, obratio mr. Hajrudin Hodžić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je bio posebni vaiz kaderske noći, a koji je govorio o značaju ibadeta u ovom mjesecu i ovoj noći posebno. On je govorio i o odnosu kakav bi trebao da bude između vjernika i Allaha, dž.š. „Vjernik na svom putu prema Allahu treba da bude poput ptice sa dva krila; prvo krilo je bogobojaznost, a drugo lijepo mišljenje o Allahu i velika nada u Njegovu milost.“ – istakao je mr. Hodžić

Skupu se na kraju programa obratio  dekan IPF-a prof. dr. Muharem Štulanović koji je podsjetio prisutne o velikim pobjedama u mjesecu Ramazanu koje su muslimani izvojevali i da je mjesec Ramazan ispunjen raznim Božijim blagodatima, a jedna od tih blagodati je i ova, 27. noć.

U ovoj noći su premijerno izvedene nove ilahije sa novog CD-a našeg sugrađanina Mirsada Šehića. On je lijepim ilahijama uljepšao i onako lijepe osjećaje i emocije koje su dominirale. U sklopu programa je prikazano i nekoliko poučnih video-projekcija.

Ono što je posebno obilježilo program  ove noći su zajednički noćni namazi. Noćni namaz je klanjan u dva intervala a ukupno 8 rekata. Namaz su predvodili prof. Amir Čavak i prof. Nevad Alijagić. Program je okončan neposredno prije sehura sa vitr-namazom kojeg je predvodio dekan IPF-a dr. Muharem Štulanović koji je ujedno proučio i dovu.

Nakon vitr-namaza i dove, upriličen je zajednički sehur za sve prisutne. Nakon sehura je nastupilo vrijeme sabah namaza i time je okončan cjelonoćni program na zadovoljstvo organizatora i svih onih koji su cijelu noć uživali u bogatom i raznovrsnom programu.

Organizatori ističu da duguju zahvalnost institucijama IZ, IPF-u,  Svjetskoj omladinskoj organizaciji „Nedva“ i Ahmedinu Metkoviću koji su sponzorirali sehurski objed za sve prisutne koji su se u tom vremenu zadesili u dvorištu Fakulteta. Također, organizator se zahvaljuje svima koji su došli i mirno, dostojanstveno i sa puno emocija proveli ovu veličanstvenu noć kroz ponuđeni program i različite vrste ibadeta. Oni poručuju da će i iduće godine i onoliko koliko ih Bog Dragi poživi raditi na duhovnom i svakom drugom usponu Bošnjačkog naroda, a obilježavanje 27. noći na otvorenom i u ovakvom ambijentu i sa ovakvim programom je dio tog uspona.

N.H.

  • 11