A+ A A-

U Mostaru svečano obilježena 27. noć mjeseca ramazana

Džemati Medžlisa IZ Mostar na sebi svojstven način obilježili su Lejletu-l-kadr, a centralna svečanost obilježavanja pomenute mubarek noći, priređena od strane Medžlisa IZ Mostar i džemata Zalik održana je u Sjevernom logoru, na musalli pored Centra za učenje Kur'ana.

lk-most-08-2013-1

Obilježavanje noći Kadra otpočelo je zajedničkim iftarom, koji je priređen na malonogometnom terenu, gdje se okupio veliki broj džematlija sa područja Mostara i zajednički iftario u ovoj mubarek noći. Odlomke iz Časne Knjige, u prediftarskim trenucima, učio je Jusuf ef. Kafadar, a nakon iftara, besjedu je uputio i Salem ef. Dedović, glavni imam MIZ Mostar.

Zajednički iftar, koji Medžlis IZ Mostar, od 2006. godine, priređuje za svoje džematlije, bio je lijepa uvertira u mubarek noć, u kojoj će se kasnije, sa klanjanim teravih-namazom, desiti još pregršt lijepih trenutaka, programa... 

Po klanjanom teravih-namazu, imami Medžlisa Mostar i ansambl Medžlisa - El-Kamer izveli su kaderski program, pod nazivom "Kalem usud kad zapiše ..." Program je otpočeo učenjem Časnog Kur'ana, a nastavljen je učenjem odabranih ilahija i kasida, te određenim mevludskim spjevovima. Prisutnima su se u kaderskoj noći obratili prof. Salem ef. Dedović, glavni imam MIZ Mostar i prof. Ilham ef. Puce, pomoćnik glavnog imama.

U svojim besjedama istakli su ljepote i značaj Lejletu-l-kadra, ali se i osvrnuli na naše današnje stanje, na ramazansko stanje, koje je pokazalo da je ovogodišnji ramazan odisao mladošću u našim džematima, koja je nesebično darivala sebe u svim ramazanskim aktivnostima.

Po završetku mevludske svečanosti, koja je okončana dovom, koju je proučio Ammar ef. Čopelj, pristupilo se i klanjanju noćnog namaza, koji su predvodili imami Medžlisa: Dino Maksumić, Ammar Čopelj, Arnel Demirović i Ilham Puce. U okviru tog dijela programa, prisutnima se obratio Šefik ef. Čavčić, imam džemata Zalik, ističući vrijednost kaderske noći i pozivajući da naše lično i društveno stanje nakon nje bude još bolje i hairnije po nas...

Kadersku dovu proučio je Salem ef. Dedović, čime je okončano obilježavanje mubarek noći Kadra za područje grada Mostara, a koja je protekla uz prisustvo pomenutim programima mnogobrojnih vjernika Mostara i okolnih mjesta.

  • 11

(www.miz-mostar.com)