A+ A A-

Priznanje “Muderris Derviš ef. Spahić” dodijeljeno muftiji banjalučkom

U srijedu 17. aprila 2013. godine u Uredu muftije zeničkog organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade „Muderris Derviš ef. Spahić“ muftiji banjalučkom Edhem ef. Čamdžiću.

Priznanje i nagradu ''Muderris Derviš ef. Spahić'' ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

mu-ze-der-spah-04-2013-1

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade „Muderris Derviš ef. Spahić“ u sastavu: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, na sjednici održanoj u Zenici, 10. aprila 2013. godine, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Derviš ef. Spahić'' dodijeli muftiji banjalučkom Edhem ef. Čamdžiću.

Dodjeljujući nagradu i priznanje muftiji banjalučkom, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, između ostaloga, istakao je: „Uvaženi muftija banjalučki, vi ste svojim radom i djelovanjem na području Muftiluka banjalučkog najbolje pokazali kako se čuva vjera, domovina i Islamska zajednica. Zbog toga smo se opredijelili da ovu nagradu i priznanje dodijelimo upravo vama“.

Obraćajući se glavnim imamima i imamima sa područja Muftiluka banjalučkog koji su prisustvovali svečanosti dodjele priznanja, muftija zenički poručio je: „Hvala vam što ste došli u pratnji muftije banjalučkog. Hvala vam što ste se opredijelili da radite u Islamskoj zajednici. Čuvajte sebe, svoju porodicu i džemat. Posao imama je odgovoran i zahtjevan, ali i častan posao. Mi smo ponosni na vas i na sve ono što činite za Islamsku zajednicu“.

Muftija banjalučki zahvalio se na dodijeljenom priznanju, ističući da zasluge za isto pripadaju glavnim imamima, imamima, članovima izvršnih odbora medžlisa i svim džematlijama Muftiluka banjalučkog.

Svečanosti dodjele priznanja i nagrade muftiji banjalučkom prisustvovali su i: prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF u Zenici, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Muhedin ef. Spahić, sekretar muftije banjalučkog, Ermin ef. Vučkić, glavni imam MIZ Ključ, Mufid ef. Huskić, glavni imam MIZ Mrkonjić Grad, Mirzet ef. Pezer, glavni imam MIZ Bosanski Kobaš, Adnan ef. Jusić, glavni imam MIZ Bosanski Brod, Fikret ef. Čelenka, glavni imam MIZ Prnjavor, Mufid ef. Omerčić, imam u džematu Vrbanja – MIZ Banja Luka, Saudin ef. Gulamić, imam u džematu Dolac, MIZ Banja Luka, Nihad ef. Salihović, imam u džematu Purači, MIZ Prnjavor, Abdulah ef. Purišević, imam u džematu Bilalovac, MIZ Kiseljak.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić rođen je u Junuzovićima, općina Zavidovići. Završio je Gazi Husrev­begovu medresu u Sarajevu,  a diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka - odsjek Usulid­din u Libiji 1975. godine. Nedugo zatim, počinje raditi u Atik-džamiji u Bijeljini. Iz Bijeljine, po preporuci profesora Husejn ef. Đoze, prelazi u Doboj gdje obavlja dužnost imama u Trnjak džamiji. Godine 1978., po preporuci tadašnjeg predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u BiH prof. dr. Ahmeda Smajlovića, postavljen je za vjersko­prosvjetnog referenta. U Doboju je ostao do početka agresije na BiH. U dijelu slobodnog Doboja (danas Doboj Jug) ostao je sa svojim narodom tokom cijelog rata, obavljajući dužnost imama, glavnog imama i učitelja u osnovnoj školi, kao i druge poslove vezane za odbranu Bošnjaka.

Godine 1993. muftija Edhem ef. Čamdžić bio je u logoru u Busovači.

Na prijedlog reisu­l­uleme IZBiH dr. Mustafa ef. Cerića, Edhem ef. Čamdžić imenovan je 1999. godine za muftiju banjalučkog i tu dužnost obavlja i danas.

Ono što posebno krasi rad Edhema ef. Čamdžića jeste njegova stalna briga o Bošnjacima povratnicima sa kojima ima svakodnevne susrete u kojima ih bodri na povratak, na ostanak na svojim ognjištima, na obnovu porušenih domova i imanja, što je dalo rezultate u mnogim džematima, selima i gradovima Banjalučkog muftijstva.

Edhem ef. Čamdžić svakodnevno radi na obnovi Ferhadija džamije u Banja Luci i na pripremama za izgradnju Islamskog centra ­ Islamske gimnazije, obdaništa i staračkog doma u Banja Luci.

Muftija Edhem ef. Čamdžić ostaće upamćen i po tome što je odbio da primi „Orden časti sa zlatnim zrakama“ od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U svom dopisu Uredu Predsjednika RS naglasio je da “ne može primiti nikakav orden od predsjednika Republike Srpske dok njegove džematlije, muslimani Bošnjaci, u ovom entitetu nemaju ona prava koja zaslužuju po svim zakonima i propisima, Božjim i ljudskim, a to su jednakopravnost u raspodjeli radnih mjesta u državnim institucijama, slobodu od straha u kući i džamiji te potrebne uvjete za povratak i ostanak u svojim domovima, na svojim imanjima i svojim školama”.

Edhem ef. Čamdžić dobitnik je mnogih priznanja za promoviranje dijaloga, otvorenosti, suživota, tolerancije i humanitarnog rada.

Gore navedeno opredijelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada „Muderris Derviš ef. Spahić“ za 2013. godinu dodijeli  muftiji banjalučkom Edhem ef. Čamdžiću.

  • 0101