Promo banner

A+ A A-

Pripreme za hadž: Savjeti hadžijama

Krajem mjeseca augusta, put Mekke krenut će naše hadžije. To je blagoslovljeno, najvažnije i najdraže putovanje svakom muslimanu. Za to putovanje oni se pripremaju i maštaju o njemu godinama. Nekima se posreći da nekoliko puta hodočaste Kabu, a neki u toj želji presele na Bolji svijet.

mekka

S raspoloživim iskustvom i skromnim znanjem, ovom prilikom, želim uputiti nekoliko savjeta našim dragim hadžijama. Posebno želim istaknuti neke tajne poruke hadža kojima nas je podučio veliki Imam Gazzali, Allah mu se smilovao i okoristio nas njegovim znanjem, koji je rekao da ništa tako slikovito ne podsjeća na smrt kao putovanje na hadž.

Kada dođe čas da se oprosti sa svojim ukućanima, komšijama i prijateljima, i kada oni počnu plakati za njim zbog rastanka, neka mu naumpadne čas rastanka kada ga umrlog budu iznosili iz njegove kuće i kada, zbog toga, budu plakali za njim. Kada sjedne u prijevozno sredstvo, neka mu naumpadne ahiretska jahalica – tabut, na kojoj će ga odnijetu u ahiretsku kuću. Neka putujući puno spominje Allaha, čini dovu, uči Kur'an i donosi salavate na Vjerovjesnika, s.a.v.s., i neka izbjegava beskorisne razgovore.

Općepoznato je da su hadžom zaduženi oni muslimani koji imaju potrebna sredstva za putovanje i zbrinjavanje porodice koja ostaje. Osnovna stvar je da sredstva s kojima se putuje moraju biti na halal način zarađena, u protivnom čovjek dovodi u pitanje ispravnost svoga hadža. Kada hadžija telbijom, koja je jedno od osnovnih obilježja hadža, doziva svoga Gospodara izgovarajući „Lebbejkellahumme – odazivam ti se Gospodaru“, ako je čovjek otišao na nedozvoljen način, može se desiti da odgovor Uzvišenog bude: „Nisi se ti odazvao, Moj robe“!

Kada čovjek obznani svoj hadž, a rodbina i prijatelji počnu da ga zijarete kako bi se halalili s njim i podijelili radost zbog dalekog puta, hadžija treba da bude stalno obuzet zahvaljivanjem Allahu, dž. š., na blagodati života, zdravlja i imetka koji mu je darovan. Jer on je jedan od rijetkih sretnika iz njegovog mjesta i zemlje koji će zijaretiti Kabu.

Kada dođe čas da se oprosti sa svojim ukućanima, komšijama i prijateljima, i kada oni počnu plakati za njim zbog rastanka, neka mu naumpadne čas rastanka kada ga umrlog budu iznosili iz njegove kuće i kada, zbog toga, budu plakali za njim.

Kada sjedne u prijevozno sredstvo, neka mu naumpadne ahiretska jahalica – tabut, na kojoj će ga odnijetu u ahiretsku kuću. Neka putujući puno spominje Allaha, čini dovu, uči Kur'an i donosi salavate na Vjerovjesnika, s.a.v.s., i neka izbjegava beskorisne razgovore. Neka stalno bude na pomoći svojim saputnicima i neka saburi na njihovim neprimjerenim postupcima. Neka se čuva grijeha i bude bogobojazan jer je to najbolja hadžijina opskrba. Jer ako je iskreno krenuo Allahu u goste, ne dolikuje mu da na tom putu griješi.

Kada stigne na mikat – mjesto gdje se skida dunjalučka odjeća, a oblači hadžska - ihrami, gdje se prije oblačenja te odjeće hadžije okupaju, neka mu naumpadne kada mu umrlom budu skidali dunjalučku odjeću radi kupanja, a oblačili ahiretsku. Kada obuče ihrame, koji se sastoje od dva čaršafa kao i ćefini, neka se još više čuva grijeha, neka puno uči telbiju i tekbire, na taj način slaveći, veličajući i zahvaljući Allahu, subhanehu ve teala, što mu je olakšao put i približio ga Kabi.

Kada bude ulazio u harem Kabe, neka uđe na vrata „Selam“ moleći Allaha Milosnog da ga On sa selamom u Džennet uvede. Kada ugleda Kabu, kuću Allaha Svemoćnog, neka mu naumpadne gledanje u plemenito lice Svemilosnog. Kada bude tavvafio oko Kabe, neka mu naumpadne da se tada nalazi na najodbranijem i Allahu najdražem mjestu na svijetu. Također, neka mu naumpadne da je na tom mjestu, gdje se on nalazi, skoncentriran najveći broj Allahovih evlija i uglednika. Neka se posebno sjeti da je on jedan od tih sretnika koji hoda mjestima po kojima su hodili najodabraniji Allahovi vjerovjesnici, a među njima i naš Resul-i ekrem, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Neka se sjeti da dok on tavvafi oko zemaljske Kabe, istovremeno, u svakom trenutku, sedamdeset hiljada meleka, koji više nikada ne mogu doći na red, tavafi oko nebeske Kabe, Bejtu-l-ma'mur, slaveći i hvaleći svoga Gospodara. Kada se približi hadžeru-l-esvedu – crnom kamenu, neka se zastidi pred svojim grijesima i neka se prisjeti riječi Alejhisselama, koji je kazao da je to kamen koji je iznesen iz Dženneta i koji je bio bjelji od mlijeka, ali je, doticanjem grješnih ruku i ljubljenjem grješnih usana, pocrnio. Neka se sjeti i riječi Poslanika, s.a.v.s., da je taj kamen „Allahova desnica na Zemlji s kojom se On rukuje sa Svojim robovima“.

Kada bude obavljao sa'j, žurno hodanje, između brežuljaka Safe i Merve, neka se sjeti hazreti Hadžere i njenih porođajnih muka, kao i muka kojima će ljudi biti izloženi Sudnjeg dana. Kada dospije na Arefat, brdo Allahove milosti, neka mu jezik bude stalno zauzet zikrullahom i moljenjem za njegov oprost kao i oprost njegove porodice, rodbine, prijatelja i cijelog Ummeta. Neka ga stajanje na Arefatu podsjeti na stajanje na Kijametskom danu, a grupisanje i pristajanje hadžija uz njihove vodiče, neka ga podsjeti na imame s kojima će biti proživljen i doći pred svoga Gospodara. Kada dođe na Muzdelifu, neka posebno Allahu zahvaljuje što ga je uputio stazama islama i što mu je pružio priliku da se vrati kući očišćen od grijeha kao onoga dana kad ga je majka rodila.

Dolazeći na Minu i kamenujući šejtana, neka se prisjeti Ibrahimove i Ismailove odlučnosti u izvršenju zavjeta datog Allahu. Kao što su ova dvojica Allahovih vjerovjesnika onemogućili ibliski utjecaj na izvršenje datog obećanja, neka hadžija na tom mjestu obeća i obaveže se da će ubuduće slušati Allaha, a ignorirati šejtana prokletnika. Kada god kasnije bude u prilici da ga šejtan navede na grijeh, neka se prisjeti datog obećanja i svih ljepota i počasti koje mu je njegov Uzvišeni gospodar priredio, tokom hodočašća Kabi.

Neka Uzvišeni Allah bude na pomoći svakom hodočasniku koji iskrena srca želi postići hadžske počasti i Njegov oprost.

Dr. Halil Mehtić

(www.preporod.com