A+ A A-

Pretraga pitanja

Sadržaj hutbe

Pitanje

Esselamu alejkum!
Pisao sam već skoro u vezi problema sa imamom i odborom. Nažalost osjećam potrebu da vam objelodanim još jedan događaj koji se desio danas na džumi. Gost je bio Fikret Arnaut. Vama poznati efendija.

Odrzao je govor na hutbi pod naslovom "Rođendan Poslanika a.s." - jedna hutba koja se može naći i na vašoj stranici.
Sve u svemu poučna hutba. Ali je počeo odmah na početku da kritikuje vlasti u Saudijskoj Arabiji, zato što oni navodno sve tragove Poslanika a.s. zatiraju - kao npr. gdje je živio (kuća) itd. Onda je rekao da su to "vehabije". Spomenuo ih je uz riječi "neprijatelji islama".

Poslije toga je se kratko osvrnuo na tematiku bid'ati - a kao što i vi znate, to je jako opširna i kontroverzna tematika. U tome je opet ponovio da su oni koji su protiv bid'ata u vjeri neprijatelji islama. S tim što je prije toga pričao o "vehabijama" opet je bacio to svjetlo na našu braću i naše sestre koji imaju različito mišljenje u fikh-u.

Čudi me što je taj Fikret Arnaut predao potpuno "čistu" hutbu za Rijaset BiH, a u realnosti propagira netrpljivost i oblik mržnje prema muslimanima s drugim mišljenjem.

Koliko ja znam, stav Rijaseta BiH i reisa ef. Cerića jeste da ne postoje "vehabije" - nego da su to naša braća i naše sestre po vjeri sa različitim tumačenjem nekih vjerskih propisa. Da li je to istina, ili griješim u tome?

Hvala na odgovoru.

 

Odgovor

Neprihvatljive su bilo kakve izjave, posebno tokom hutbe, koje su nadojene mržnjom i ksenofobijom i koje izazivaju međusobne netrpeljivosti i razmirice. Spomenuti je otprije poznat po sličnim radikalnim stavovima, tako da to nije ništa novo i iznenađujuće. Nismo odgovorni za hutbe koje se postavljaju na web portalu, to je posao urednika. Kada je riječ o hutbi na koju ukazujete, a koja je postavljena na web portalu Rijaseta, ona je korektna i ne vidimo u njoj rečenica koje odišu netrpeljivošću. Stav reisu-l-uleme i Rijaseta u vezi pitanja tzv. vehabija je poznat i tu se nema šta dodati. Molimo Uzvišenog da osujeti sve one koji žele izazvati podjele i sukobe među muslimanima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH