Logo

Odabir hutbe

Pitanje

Esselamu alejkum!
Da li je suprotno Ustavu IZ BiH da odbor odlučuje kakvu će hutbu efendija na džumi da održi?
Moram vam to malo preciznije objasniti: radi se o tome da smo dobili primjedbe na hutbe, najviše zbog toga što efendija previše odstupi od teme koju je inače bio započeo - a ode u jednu krajnost na koju se jedni smješkaju ili čak glasno nasmiju (očito zbog nedostatka znanja) a ostali klimaju glavom (zato što je žalosno da te riječi insan čuje iz usta jednog efendije, koji predstavlja autoritet). Smisao hutbe jeste upravo da opominje i ukazuje na propuste sviju nas, tako da se možemo poboljšati u tome.

Sada odbor: on ne bi "izmišljao" samostalno neke hutbe, nego bi uzimao hutbe sa stranice Rijaseta BiH (sekcija "Hutbe") i onda bi to uručio efendiji npr. sedam dana prije džume da se on može pripremiti (da ne bi je samo čitao sa papira).
Da li je takav postupak u suprotnosti Ustavu IZ?

 

Odgovor

Spomenuti postupak nije u suprotnosti s Ustavom IZ, budući da Ustav IZ ne precizira sadržaj niti način pripremanja hutbe, ali nije uvijek najbolje rješenje, zato što svaki džemat ima svoje specifičnosti. Ali ako imam ima problema s pripremanjem hutbe, svakako je bolje da uzme gotovu hutbu s Rijasetove stranice nego da održi bilo kakvu hutbu. Hutbu je bolje imati napisanu, nego da imam improvizira, posebno ako nije vješt i sposoban govornik. Nije sramota čitati napisanu hutbu. Sramota je ako je hutba nepripremljena, nesadržajna, neadekvatna. Za hutbu odgovara imam, a ne džemat. Ne smeta da džematski odbor posavjetuje imama o onome što smatra da je korisno da se iznese tokom hutbe, ali konačnu odluku treba donijeti imam, jer on odgovara za sadržaj hutbe, a ne džemat.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.